Magyarország kúl

Alföldi papucs – a beatnemzedék életérzése

Az Alföldi papucs a Balatonra Trabanttal járó trapper farmeres fiatalok kultusztárgya volt.

Az Alföldi Cipőgyár papucsai a ’70-es évektől fiatalok ezreinek lábán rótták az utakat, kísérték koncertekre viselőjüket, és mutatták a fiatalok kulturális identitását az átkosban – az igazi lázadók pedig még télen is hordták.

A barna színű bőrpapucs több volt, mint egy lábbeli: maga volt a forrongó ifjúság, az útkeresés és a szabadság iránti vágy. Az Alföldi papucs a szocializmusban egy szubkultúra viselete volt, egy konszolidált jelzés a világ felé a tisztább, egyszerűbb értékekre való igényre.

Egy pár remekbe szabott Alföldi papucs 1979-ben 383 Ft-ba került, és Budapesten, az Astoriánál lévő mintaboltban mindig tolongtak a zsemleszínű lábbeliért. Ezt hordták a hippik, a szabadelvű értelmiség, a macsó, az éppen férfivá érő kamasz, és ezt hordták a lányok is.

Életérzés Forrás: Fortepan

A retró papucs annyira megosztó volt, hogy ellenzői is voltak, mégpedig a konzervatív anyukák, akik nem nézték jó szemmel, ha szemük fénye ezt a konvenciók ellen menő papucsot hordta.

Az Alföldi papucs biztosan kényelmesebb volt, mint a rendőrnő magassarkúja
Forrás: Fortepan

A strapabíró Alföldi papucs annyira népszerű volt, hogy írókat, költőket ihletett meg, de strandra egyáltalán nem volt érdemes benne elcsattogni, mert ellopták. Neked volt Alföldi papucsod?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top