Magyarország kúl

A fekete nadálytő lehet kertünk, otthonunk Jolly Jokere

A mocsárrétek, vízpartok jellegzetes növénye a fekete nadálytő (Symphytum officinale L.), népies nevén forrasztófű. Jelző növénye a magas vízállású, nyirkos, agyagos talajoknak. A növény talaj feletti része serteszőröktől érdes, a középső szárlevelek a következő levélig jutnak: hosszúkásak, lándzsa alakúak: a virág ibolyaszínű, néha sárgásfehér.

Gyökere képezi a drogot, amit tavasszal vagy ősszel érdemes gyűjteni. Levelei is felhasználhatók, de kevesebb hatóanyagot tartalmaznak, a virágzó hajtásvég jobb választás lehet.

Hatóanyag: allantoin, pirolizidin alkaloidok 4-6 %, cserzőanyag, rozmaringsav

Felhasználás:
A fekete nadálytő a „csontok, ízületek és inak árnikája”, ezért egyetlen sporttáskából vagy házi patikából sem hiányozhat, elsőként választandó szer minden zárt (nem vérző) sérülés esetén.

  • Külsőleg borogatásként sebek, törések, sportsérülések esetén, visszeres erek kezelését, tromboflebitiszes lábszárfekélyek gyógyulását segíti elő, hámosító.
  • Kozmetikai készítmények, ránctalanítók, hámosítók, összehúzók alkotórésze
  • Furunkulusok kezelésére is alkalmas
  • Főzete száj- és toroköblögető szer
  • Ficam, véraláfutás, nyálkatömlő-gyulladás
  • Köszvényes ízületi gyulladás, körömágy-gyulladás esetén javasolt

A szárított gyökérből készített porból forró vízben 3-5 perces főzést követően jó pakolást készíthetünk. A fájó testfelületre vékonyan (2-3 mm) felhelyezve 4-6 óráig tartjuk. Naponta 1- 2 alkalommal használjuk kúraszerűen. Jól keverhető rozmaringlevéllel vagy kivonattal illóolaj, orbáncfű olajjal, körömvirág kivonattal, valamint kakukkfű illóolajjal. A növény gyökeréből kivont hatóanyaggal 1-2 %-os töménységű krémet készítve kúraszerű alkalmazással visszerek, vérömlenyek, izom és ízületi reumatikus panaszok enyhítésére alkalmas.

Állatgyógyászati alkalmazás

Ütés, sérülés, csont, izom-, ízületi bántalmak, csonthártyagyulladás esetén.
Fájdalomcsillapításra, fekélykezelésre alkalmas tápláléknövény is.
Felhasználási forma:

Tea ( nem belső fogyasztásra), por, tinktúra, zselé, krém.

Feketenadálytő-kenőcs

2-3 dkg alaposan megtisztított és felaprított friss gyökeret tegyünk egy fazékba, öntsünk rá 1 dl hidegen sajtolt olívaolajat, és legfeljebb 70 °C-ra melegítsük fel. Állandó kevergetés mellett 30 percig tartsuk ezen a hőfokon. Ezután szűrjük le, majd az olajat öntsük vissza a fazékba. Adjunk hozzá 1 dkg méhviaszt, és olvasszuk fel a viaszt az olajban. Ezután a fazekat vegyük le a tűzről, és a még folyékony kenőcsöt töltsük jól záródó tégelyekbe. Ha kihűlt és megszilárdult, zárjuk le és lássuk el felirattal a tégelyeket. A kenőcs egy évig eltartható.

Növényvédelmi alkalmazás

A fekete nadálytő feltárja a talajban megkötött káliumot. Levelei és gyökerei egyaránt jól alkalmazhatók erősítő, növekedést serkentőszerként, mint a szobanövényeknél, mind a zöldségeknél. A leveleiből, gyökereiből nyert erjesztett lé kipermetezve növekedésserkentő, növeli a növények (szobanövények) ellenálló-képességét, a tapasztalatok szerint a ribiszke, a köszméte, a málna, a tüskétlen szeder, a paradicsom, a tök nemcsak nagyobb termést ad, hanem jobb minőségű is lesz. A gyökerét áprilisban, röviddel virágzás előtt célszerű felhasználni, a leveleit viszont folyamatosan, az erős fagyokig levághatjuk és használhatjuk.
Téli kezelésre érdemes szárított leveleiből eltenni.

Permetlé készítése:

1 kg levélhez 10 liter esővizet adjunk. A levet mindig tiszta fahordóban, fakádban (növényvédő szeres nem alkalmas!) vagy zománcozott edényben készítsük el. Ha a lé kezd nyálkás tapintású lenni, többször keverjük meg. Öt-hatnapos erjesztés után a levet háromszoros, illetve ötszörös hígításban használhatjuk. Ha áprilisban készítjük, a léhez mindig tegyünk kevés gyökeret is.
Az erjesztett lével permetezhetjük a növényeinket, vagy be is locsolhatjuk a talajt. A hatása még jobb, ha ekkor erjesztett csalán lével keverjük össze. A kiáztatott nadálytőleveleket se dobjuk el, kiváló talajtakaró, de beletehetjük a komposzt halomba is, csak arra ügylejünk, hogy ne kerüljön egy helyre sok belőle. Frissen vágva se tegyük komposztba, hanem csak 2-3 napos fonnyasztás után . A leveleket talajtakarásra, zöldtrágyának is használhatjuk. (Forrás: Csurgó Sándor/ Gyógynövény embernek állatnak, növénynek)

Fontos: A pyrrolizidinek miatt a fekete nadálytő alkalmazása nem javallt terhesség, a szoptatási időszak alatt, valamint kétéves kor alatti gyermekeknél.

forrás: SokszínűVidék

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top