Magyarország kúl

A magyarok a legkreatívabb sofőrök

Egy friss kutatás szerint szeretünk vezetni – igaz, nem vagyunk olyan jó sofőrök, mint a csehek vagy a bolgárok.

A kelet-közép-európai régió sofőrjei az utolsók között csatlakoztak ahhoz a nemzetközi kutatáshoz, amely tizenkét országban az életmód és a hangulatváltozás vezetésre gyakorolt hatását vizsgálta. Pozsonytól Budapestig, Szófiától Varsóig, Prágától Krakkóig összesen 3 500 utat monitoroztak a kelet-közép-európai régióban, világszerte pedig több mint tizenötezret – írja a HVG.hu.
 
Mint kiderült, sokkal többet árul el a vezetési stílusunkról az, hogy milyen a hangulatunk és a személyiségünk, mint az, hogy melyik nemhez tartozunk, mi a nemzetiségünk vagy a munkánk. A Shell által készített tanulmány arra is rávilágított, hogy a régióban milyenek az ingázási szokások, sőt GPS segítségével feltérképezték a vezetők hatékonysági rátáját.
 
Az összesítés szerint a bolgár sofőrök a legrátermettebbek, őket a csehek követik, a magyarok pedig a középmezőnyben végeztek.

Fotó: Getty Images

Ingázási időben a szlovákok a legjobbak 52 perccel, a második helyen a magyarok állnak 44 perccel, míg a bolgárok átlagban csupán 29 percet töltenek ebből a célból a volán mögött. A leghosszabb utat a lengyelek és a szlovákok teszik meg ingázásaik során (35, illetve 40 kilométer), míg a magyar sofőrökről elmondható, hogy ők vezetnek a legegyenletesebben, átlagosan 32 km/h sebességgel haladnak.
 
A lengyelek barátságosak és beszédesek az út alatt, ami elsősorban utastársaiknak szól, de a többi sofőr felé is több figyelmet tanúsítanak, ami biztonságos és élvezetes utat eredményez.
 
A kutatás szerint a bolgárok a legjobb sofőrök: éberek, és határozottak a legrizikósabb helyzetekben is. Az önzetlen és törekvő szlovák sofőrök számtalan sikeres utat tudhatnak magukénak, és biztonságosan szelik a kilométereket. A kutatás alapján a csehek nyitottak és barátságosak, ezért nem csoda, hogy nyitottságuk érzékennyé teszi őket az úton lévő többi sofőrrel szemben is.
 
A magyarok kreatívak és ötletesek, a vezetés egyfajta önkifejezési forma számukra, szeretnek úton lenni, és nagy biztonsággal ülnek a volán mögé. A kutatás emellett azt is kimutatta, hogy ha kicsit szomorkás a hangulatuk, bizonyítottan kevésbé tudnak koncentrálni. Az eredmények szerint, ha a magyarok valamilyen problémával küzdenek, miközben ingáznak a városban, elveszik a vezetés iránt érzett szeretetük, míg ha kiegyensúlyozottabban ülnek a volán mögé, az utazás zökkenőmentes és biztonságosabb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top