Magyarország kúl

Hétvégén lesz az első Pestisűző fesztivál

A hagyományteremtő szentendrei fesztivál egy XVIII. századi városi legendának állít emléket.
nyaralás turizmus belváros tér

Szentendre központjában, a Fő téren áll az 1763-ban emelt barokk műemlék Szerb (kalmár) kereszt (MTI-fotó: Jászai Csaba)

Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg hétvégén az első Szentendrei Pestisűző Fesztivált, amely egy 18. századi pestistörténeten alapul – írja a Turizmus.com.

A fesztivál egy XVIII. századi városi legendának állít emléket: a Fő téren álló Pestiskeresztet a város gazdag szerb kereskedői állították 1763-ban hálából, hogy a járvány elkerülte a várost. A hiedelem szerint a halálos vésznek csak egy áldozata volt, egy fiatal lány, akit állítólag fejjel lefelé temettek el a kereszt alá, hogy a pestis ne tudjon tovább terjedni.

Szombaton lesz kortárs performansz a Duna-korzón, bábok is érkeznek, amelyek segítenek elűzni a halált a város­ból. Majd fáklyás felvonulás, zászlóforga­tók műsora és koncertek a Lázár cár téren felállított színpadon. Vasárnap délelőtt hajóversenyt rendeznek a Duna városi szakaszán. A Szentendre és Térsége TDM tematikus városismereti sétákat tart a fesztivál idején.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top