Magyarország kúl

„Nem szeretnénk ha a medve celebbé válna”

Megjelentek a „medveturisták”, pedig a bocsát védő nőstény medve veszélyes lehet.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szombaton újabb medvék – egy megtermett nőstény és a bocsa – bukkantak fel az országban; a családot Sajókeresztúron és Szirmabesenyőn is látták. A Bükki Nemzeti Park sajtósa elmondta, hogy az anyamedve kétszáz, a bocsa pedig harminc kiló körül lehet. „Mi nem üldözzük és nem elkapni akarjuk őket, hanem azt, hogy találják meg a természetes helyüket, az emberektől távol. Ezen a területen eddig is éltek medvék, és nem szeretnénk, ha a medve celebbé válna” – mondta Nagy Júlia a Blikknek.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA / Jean-Christophe Bott)

A sajtós az Indexnek nyilatkozva hozzátette, hogy hétfőn éjszaka Mezőkeresztes és Szentistván határában látták a medvéket, akik Mezőkövesd irányába indultak tovább. „A medve nem játék. Sajnos megjelentek a medveturisták, és borzasztó veszélyes lehet, az anyamedve védi a bocsait. Ha közel mennek a bocshoz, mert cuki, könnyen agresszívvá válik az anyja” – figyelmeztetett.
 
A Boon.hu szerint a medvecsalád a Sajó mentén halad, mert olyan ez számára, mint egy ökológiai folyosó, ahol viszonylag zavarmentesen tud eljutni olyan környékre, ahol nyugalomban élhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top