Magyarország kúl

A válogatott ugyan nem jutott ki, de ma mégis felcsendül egy magyar himnusz a focivébén

Uruguay Szaúd-Arábiával mérkőzik. A dél-amerikai ország himnuszát Debály Ferenc József írta.

Annak ellenére, hogy a válogatott nem jutott ki, ma mégis elhangzik egy „magyar” himnusz a focivébén: a Szaúd-Arábiával meccselő Uruguay nemzeti dalát ugyanis egy magyar zeneszerző, Debály Ferenc József írta.
 
Debály – bár erről ellentmondó információk vannak – valószínűleg valahol a magyar főváros mellett született 1791-ben katonazenész családban (apja Joseph Haydn tanítványa volt). Már 14 éves korától az osztrák hadsereg muzsikusa volt, s játszott a Hofburgban is mint oboista. Később zenélt Lipcsében, Bécsben, majd Genovában is – írja a HVG.hu.

Fotó: Carlos Lebrato / Anadolu Agency

A zeneszerző a genovai Madalena Magnascót vette el, akivel 47 éves korában kivándoroltak Dél-Amerikába. Eredetileg Brazíliába szeretett volna hajózni, de egy sárgalázjárvány miatt végül Uruguay fővárosában, Montevideóban telepedett le olasz feleségével és hat gyerekével, Francisco José Debali néven. Itt lett katonazenészből valódi zeneszerző; az uruguayi himnusz zenéjét 1846-ban, Montevideo ostromakor szerezte Francisco Acuña de Figueroa költő versének szövegére. A mű eredeti kottáját ma is őrzik az Uruguayi Nemzeti Múzeumban.

Debály 68 éves korában hunyt el, Montevideóban ma is utca őrzi a nevét. „Hagyatéka 143 különböző terjedelmű zeneműből áll, köztük szimfóniák, versenyművek, szonáták, szerenádok, fantáziák, nyitányok, katonai indulók, ébresztők, takarodók és kürtjelek találhatók, de komponált dalokat és tánczenét is” – írja róla Szabó László Magyar múlt Dél-Amerikában című könyvében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top