Magyarország kúl

Horror Pécsett: francia tömegsír van a város alatt

Pécs egyik ikonikus kilátópontjának története horrorisztikus. Elhunyt francia katonák előtt tiszteleg, akiket a város alá temettek.

A francia emlékmű a Mecsek tövében (MTI-fotó: Kálmándy Ferenc)

A Mecseken emelkedő francia emlékmű egy rejtélyes pécsi tömegsírral fonódik össze – írja a Pécsma.hu. A tömegsír Pécs nyugati részében volt, amely ma már teljesen beépült.

Éppen 110 éve avatták fel a Mecsekoldalban a francia emlékművet, Pécs egyik ikonikus kilátópontját. Ám a hely története egészen az 1800-as évek elejéig nyúlik vissza, pontosabban az 1809. június 14-i győri csatáig. Ekkor Napóleon seregei legyőzték az osztrák nemesi felkelő seregeket. Ezután a tífuszos, haldokló, sérült francia katonák szinte ellepték a várost: több mint 2 ezer beteg katona került Pécsre, közülük pedig sokan meg is haltak.

Az elhunyt katonákat tömegsírba temették. A kutatók eleinte úgy gondolták, hogy a Mecseken földelték el őket közös sírba, a mai emlékmű alatt. Később azonban kiderült, hogy a talaj szerkezete ezt nem tehette lehetővé. Régészi szakvélemények szerint a szigeti külvárosban, az Őz utca helyén volt a tömegsír. A későbbi, 1970-es évekbeli építkezések során a Honvéd utca és a Veress Péter utca találkozásánál egy mésszel borított részre bukkantak, ahol emberi csontokat és a francia légiók számait viselő rézgombokat találtak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top