Nyári szezonális ellenőrzést rendelt el július 1-jétől Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszer-biztonságért felelős államtitkára – tudósít az MTI. Az akció a már megszokott, hagyományos célterületek és termékek mellett számos új ellenőrzési szemponttal bővült, ennek köszönhetően az eddiginél szélesebb körű vizsgálatot tartanak a nyári hónapokban.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) akciója július 1-jétől augusztus 20-ig tart. A koordinációt a Nébih, a vizsgálatokat a kormányhivatalok és a Nébih szakemberei végzik.
Újdonságként szerepel az akcióban többek között a halsütödékben, halboltokban és piacokon kínált, természetes vizeinkben élő halfajokból (szürke harcsa, keszegfélék stb.) származó termékek ellenőrzése. Szintén új elem a tűzifa-kiskereskedelemhez kapcsolódó előírások és a szállítójegy-kiállítási kötelezettség betartásának a fokozott vizsgálata, továbbá a kutyák és macskák szívférgességének megelőzésére alkalmas állatgyógyászati készítmények ellenőrzése.
Az ellenőrzés-sorozat kiterjed majd az olyan hagyományos területekre, mint például a nagy tömegeket megmozgató rendezvények, fesztiválok, vásárok; az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetése vagy épp az utcai vendéglátás (street food).
A kiemelt termékek között megtalálhatók a fűszerezett, pácolt, előkészített húsok, a fagylalt, valamint a szezonális zöldségek és gyümölcsök.