Magyarország kúl

Elképesztő fényfestménnyel kápráztatta el a nézőket a Zsolnay Fényfesztiválon győztes magyar csapat

A június 28. és július 1. között megrendezett fesztiválra több mint 70 ezren mentek el. A fényfestőversenyt a Fluid nyerte meg.

Június 28. és július 1. között rendezték meg a harmadik Zsolnay Fényfesztivált Pécsen.

Fotók: MTI Fotó / Sóki Tamás

A fesztiválra, amelyre a világ minden részéről érkeztek fellépők és fényművészek, több mint hetvenezer ember látogatott ki. A Zsolnay Light Art Fényfestőverseny résztvevői a helyi székesegyház homlokzatára vetíthették az installációikat. A versenyt a magyar Fluid nyerte Seven című alkotásával, a második helyezett Kertész Éva, a harmadik pedig a mexikói Nullpixel lett. A közönségdíjat szintén egy hazai csapat, az Artcontrolls hozta el.


A Zsolnay Street Artist versenyen az utcaszínház és utcai cirkusz legjobbjai vettek részt, közülük az argentin Circo Eguapot választotta a legjobbnak a közönség.


A szervezők közel száz programmal, köztük háromdimenziós fényfestéssel és újcirkuszi, illetve utcaművészeti bemutatókkal várták a nézőket. A fényfestők több ismert pécsi épületet, teret és az utcák rejtett zugait is bevetítették. A vetítések és fényszobrok az eddigieknél is nagyobb területet kaptak, a belvárost behálózó „Fény útja” mentén összesen 12 ezer négyzetméternyi területet vetítettek be a művészek.

A fesztivál talán leglátványosabb installációja egy hét méter átmérőjű, valósághű hold volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top