Magyarország kúl

Hova tűnnek Pest megyéből a védett bíborcincérek?

Ez a szép bogár nálunk védett állat, ennek ellenére az elmúlt évtizedek során mintha megritkult volna a populáció.

Purpuricenus budensis (Fotó: Thinkstock)

A Debegió-hegyen az üdítő látvány élményét csak fokozza, hogy itt is megtalálható Magyarország egyik legszebb bogara, a bíborcincér – írja a Duna–Ipoly Nemzeti Park honlapja, a Dunaipoly.hu.

Igazi mediterrán fajjal van dolgunk: a Balkánon és Spanyolországban meglehetősen gyakori, éppen ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján a „nem fenyegetett” kategóriába sorolták, ám nálunk védett faj, természetvédelmi értéke 5000 forint.

Az elmúlt évtizedek során a bíborcincér mintha ritkulna Magyarországon. A rendelkezésre álló lelőhelyadatok szerint nálunk legtöbbször Pest megye keleti-délkeleti részén látták. 

A Debegió-hegy Göd északi határában álló, mintegy 100 hektár kiterjedésű terület. Göd, Sződ és Sződliget közigazgatási határán, az M2 által kettévágott területen fekszik. Homoki gyepekkel és ligetes erdőkkel tarkított, ritka növény- és állatfajok élőhelye. Ezért is érdemes időnként a fővároshoz közeli dombokra kirándulni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top