Magyarország kúl

Nem a balatoni térség a legdrágább nyaralóövezet

Aki feltétlenül vízparti vagy vízközeli nyaralót szeretne, és nem akar mélyen a zsebébe nyúlni, a Tisza-tónál keresgéljen.

Tisza-tó: az abádszalóki hajókikötő (MTI-fotó: Cseke Csilla)

Magyarország kiemelt üdülőövezetei közül lakóingatlant a legdrágábban Budapest környékén lehetett vásárolni 2017-ben, ott az átlagos négyzetméterár közel 420 ezer forintot tett ki – írja a Hvg.hu. A második legdrágább Sopron és Kőszeghegyalja térsége volt, 270 ezer forintot meghaladó négyzetméterenkénti árral. Ezt az áremelkedést a Takarék Index elemzői inkább az osztrák határ közelségének, mintsem Sopron és környéke turisztikai szerepének tudják be. A harmadik helyen a lakóingatlanok tranzakciós árai alapján tavaly a Balaton végzett 257 ezer forinttal. Itt több járásban is jelentősen emelkedtek az átlagos lakóingatlanárak.

A legalacsonyabb, még az 50 ezer forintot sem elérő átlagáron a kiemelt üdülőövezetek közül a Tisza-tó környékén lehetett vásárolni 2017-ben.

A magyar tenger partján továbbra is Balatonfüred és Siófok a legdrágább, itt tavaly 344-368 ezer forint környékén mozogtak az átlagos négyzetméterárak. Fonyódon és környékén átlagban több mint 250 ezer forintot kellett kifizetni egy négyzetméterért. A legolcsóbbnak a közvetlen part melletti járások közül a tapolcai bizonyult, ahol átlagban mindössze 120 ezer forintba került egy négyzetméter.

A Velencei-tónál nem csak a vízpart hatása érvényesülhet, mivel egyre többen költöznek ide olyanok, akik Budapestre járnak be dolgozni. Az árak Gárdony esetében 217 ezer forint környékén mozogtak négyzetméterenként átlagosan, Velencén azonban a fajlagos árak meghaladták a 270 ezer forintot is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top