Magyarország kúl

Berobbant a piac, mindenki vízparti nyaralót akar

A Balaton és a Velencei-tó is nagyon pörög, két év alatt megduplázódott a víkendházak iránti kereslet.

Az idén júliusban korábban soha nem látott szintre emelkedett a hazai nyaralók iránti kereslet. Éves szinten 30 százalékkal, 2016 júliusához képest pedig közel 100 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

Az országos szinten a legtöbb eladó nyaralót kínáló balatoni piac is csúcsra futott, a kereslet éves összevetésben 16 százalékkal, a két évvel ezelőtti szinthez képest pedig 34 százalékkal nőtt. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint ezt több tényező indokolja. „Az ingatlanárak emelkedése, a folyamatosan javuló gazdasági kilátások és a rekordalacsony mértékű hitelkamatok arra ösztönzik a nyaralók vevőjelöltjeit, hogy ne várjanak tovább a vásárlással” – mondta.

Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

A portál elemzése szerint Veszprém megyében, ahol a Balaton északi partján lévő nyaralók találhatók, az átlagos négyzetméterár idén augusztusban 315 ezer forint volt, ami 5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A déli parti nyaralóknál pedig a 363 ezer forintos átlagos négyzetméterár az irányadó, ez pedig 29 százalékos drágulásnak felel meg az egy évvel korábbihoz képest.

Balogh hozzátette, hogy a nyaralóknál nagyon jelentős eltérések lehetnek az árakban, azokat ugyanis rengeteg tényező befolyásolja: többek között a telek mérete és alakja; a tóparttól, főúttól, vasútállomástól és településközponttól mért távolság; és az ingatlan állapota és műszaki felszereltsége is. Július végén a legolcsóbb déli parti nyaralók közé tartozott egy balatonszemesi hétvégi ház és egy siófoki présház, előbbit 4,9 millióért, utóbbit 5,25 millió forintért kínálta a tulajdonosa. Az északi parton a legolcsóbb ingatlanok között volt egy badacsonytomaji könnyűszerkezetes ház és telek 2,2 millióért, valamint egy balatonkenesei telek lakókocsival 2,5 millió forintért.

A Velencei-tónál lévő nyaralók is jól mennek, éves szinten 11 százalékkal, 2016-hoz képest pedig több mint a duplájára nőtt a kereslet. A Velencei-tónál lévő nyaralók közül a gárdonyiak átlagos négyzetméterára 311 ezer, a velenceieké pedig 340 ezer forint volt augusztus végén, ami éves szinten 11, illetve 24 százalékos áremelkedésnek felel meg. A Velencei-tónál lévő legolcsóbb nyaraló egy 590 négyzetméteres, kertes hétvégi ház volt, ezért 7,5 millió forintért kért a tulajdonos.

Érdekesség, hogy a Velencei-tó mellett lévő ingatlanokat nemcsak nyaralóként, hanem – főleg a fővárosban élők és dolgozók közül sokan – állandó lakásként is használják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top