Magyarország kúl

Már a magyar vizekben is megjelentek a színpompás mandarinrécék

Az ázsiai eredetű madarat díszállatként tartják, de gyakran megszöknek a fogságból, és a környékbeli vizeken bukkannak fel.

Színpompás mandarincrécét csodálnak három hete a New York-iak. Senki sem tudja, honnan keveredett a Central Parkban lévő tóba – számolt be az RTL Klub.

A madár egyik környékbeli állatkertből sem hiányzik, ráadásul a városban tilos kacsát tartani. Valószínűleg egy fogságban született, majd elszökött madárról lehet szó.

Magyarországon nem tilos a kacsatartás, így nálunk többfelé is felbukkan az ázsiai eredetű mandarinréce. Az egyik példány fél éve tűnt fel a szombathelyi csónakázótóban. Jól megfér a hattyúkkal és a vadkacsákkal, a helyiek pedig hamar megszerették.

Korábban a miskolctapolcai tavon is megjelent a színpompás madár, de Egerben is láttak már mandarinrécét.

Leginkább díszállatként tartják, és fogságban gyakran levágják a szárnyuk végét, hogy ne tudjanak megszökni. Ám sok kacsatulajdonosnak nincs szíve megcsonkítani a fiatal madarakat, így amikor a mandarinrécék felnőnek, egyszerűen elrepülnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top