Magyarország kúl

Elárverezik a Tüskevár eredeti, tintával írt kéziratát

A kikiáltási ár 2 millió forint.

November 23-án pénteken a Múzeum Antikvárium 33. árverésén kalapács alá kerül Fekete István Tüskevár című regényének eredeti, tintával írt kézirata. A tökéletes állapotú és hiánytalan, 408 A4-es lapra írt kultúrtörténeti ritkaságot Fekete István, az író 94 éves unokaöccse adta be – írja az Index. A kikiáltási ár 2 millió forint lesz.

Fekete István minden regényét kézzel, tintával írta, nem szerette ugyanis az írógépet. Kéziratai ennek ellenére nagyon gördülékenyek, alig találni bennük javítást, ahogyan azt az árverés honlapjára feltöltött fényképek is bizonyítják. Ezekről a képekről az is kiderül, hogy a regény eredeti címe Matula iskolája lett volna, ezt azonban végül áthúzta a szerző, és azt írta fölé: Tüskevár.

Múzeum Antikvárium/Axio Art

Antal Károly, a Múzeum Antikvárium társtulajdonosa azt mondta, bízik benne, hogy a kézirat előbb-utóbb védett tétel lesz, vagyis az országból csak engedéllyel szabad majd kivinni, és hozzáférhetővé kell majd tenni a kutatók számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top