nlc.hu
Meghitt percek

A geresdlaki mézeskalács-falu

Szívszorító! Mézeskalácsból sütötte meg új és egykori otthonát egy Ukrajnából menekült család

Idén egy távoli otthon is helyet kapott a geresdlaki mézeskalács falu házai között.
mézeskalács-ház

A Baranya megyei Geresdlakon már 15 éves hagyomány, hogy adventkor elkészítik mézeskalácsból a falu nagyjából 150 épületét. Sőt már nem csak a falu házait: külön helyet kapnak a testvérvárosok épületei is süteményből. A munkát általában novemberben kezdik, és több hétig dolgoznak rajta a falu lakói. Ezúttal azonban egy távoli otthon is helyet kapott a mézeskalács házikók között – derült ki az RTL Híradó riportjából.

Egy, Ukrajnából elmenekült, háromgyermekes család – aki nagyon hálás a község lakóinak, hogy befogadták őket – ugyanis nemcsak az új, geresdlaki házukat sütötte meg, hanem a maguk mögött hagyott, egykori ukrajnai otthonát is elkészítette mézeskalács házikó formájában. Idén ugyanis őket is bevonták a sütésbe. 

Az édesanya azt mondja, nagyon élvezték a sütést, és hálásak, hogy új otthonra lelhettek Geresdlakon. „A gyerekek már megszokták, és mi is megszoktuk és szeretjük is. Az itteni emberek csodálatosak, mindent megtesznek értünk, és sokat segítenek” – hálálkodott Varga Sarolta. A családnak – akinek a legidősebb fia Ukrajnában maradt harcolni – márciusban kellett elhagynia az otthonát. Az önkormányzat egy üresen álló házat ajánlott fel nekik, a falu lakói pedig közösen be is bútorozták. Júniusban tudtak beköltözni. 

A mézeskalács faluhoz amúgy nem kevés hozzávalóra van szükség: „70 kiló liszt, 30 kiló porcukor, 10 kiló margarin, fél kiló szódabikarbóna, 300 tojás, 7 liter méz és 20 csomag fahéj” – sorolta az egyik készítő.

A mézeskalács falu egészen jövő év novemberéig megtekinthető a település régi iskolájában.

Kiemelt kép forrása: RTL Híradó – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top