nlc.hu
Meghitt percek

Bronzvasárnapi vásárlás

Zsúfolásig megteltek az üzletek bronzvasárnap

Ugyan nagy volt a tömeg, de visszafogottabban vásárolnak az emberek.
karácsonyi bevásárlás,

Zsúfolásig megteltek az üzletek bronzvasárnap – derült ki az RTL Híradó körképéből. A többség ajándékokat keres, de a tavalyinál is kevesebbet költ karácsonyi meglepetésekre: átlag 47 ezer forintot (500 forinttal kevesebbért, mint tavaly) a Cofidis reprezentatív kutatása szerint. 

A KSH legfrissebb adatai alapján a ruhák 7, az automata mosógépek pedig 4 százalékkal drágultak tovább idén. Ugyanakkor a tévék 3, a hűtők 5 százalékkal olcsóbbak lettek. A 18 és 69 év közötti magyarok 61 százaléka tervezi, hogy ajándékot vásárol idén karácsonyra.

A webáruházak nagy része is szerényebb forgalommal számol. “Ugyanakkora értékben vásárolnak, de kevesebb vásárlás van, tehát ez volumenben egy picit kevesebbet jelent a webáruházaknak” – nyilatkozta Dévavári Dezső, az Olcsóbbat.hu üzletágvezetője. 

Nem mindenki a saját pénzét költi: a Jegybank friss adatai alapján 35 százalékkal több személyi kölcsönt vettek fel a magyarok októberben, mint egy évvel korábban, pedig emelkedtek a kamatok, áruhitelből pedig 45 százalék fogyott. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy senki se ajándékozzon kölcsönből, mivel utána még évekig fogja fizetni a hiteltartozását. A Cofidis kutatása szerint a magyar felnőttek 40 százaléka félretett pénzből, 7 százalék viszont hitelből költ az idei karácsonyra.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top