Mennyei ízek az ünnepekre!

Diétázz hússal!

A húsmentes diéták amennyire népszerűek annyi veszélyt is rejtenek magukban. Az egészség szempontjából nem éppen a legjobb döntés, ha teljesen elhagyjuk a húsevést, hiszen a húsfélék számos olyan tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak, amely a szervezet számára – különösen egy megterhelő fogyókúra során – nélkülözhetetlenek. Sőt, egy jól megtervezett diétában a hús még a súlycsökkenéshez is hozzájárulhat!
Diétázz hússal!

A hús nagyszerű proteinforrás, amely tartalmazza az izomfejlődéshez és az izmok egészséges működéséhez fontos aminosavakat. A vegetáriánus ételekből is hozzájuthatsz proteinhez, de ezek nem teljesértékű fehérjék, így az izmaid működését nem segítik kellő mértékben. Az amerikai Baylor College of Medicine kutatásai szerint például azok a gyerekek, akik a szokásos étrendjük mellett még további két falatnyi húst fogyasztottak 80 százalékkal erősebb felkar izomzatot tudtak fejleszteni azoknál, akiknél ez a kiegészítő adag hiányzott.

Vasat a vörös húsokból

A hús – különösen a vörös húsok, köztük a sertéshús – az egyik elsődleges és legjobb forrása a vasnak. Ez az ásványi anyag nélkülözhetetlen a vörösvértestek fejlődésében, amelyek a vérben az oxigén szállításáért felelősek a tüdőből a test más részei felé – például az agyba. Elegendő vas nélkül az ember fáradtnak, bágyadtnak érzi magát és vérszegénység alakulhat ki nála. Az energikusság, a szellemi frissesség egyik kulcsa tehát, hogy a szervezetben megfelelő mennyiségű vas legyen, illetve biztosítsuk a forrást, ahonnan a szervezet felveheti a vasat. A vörös húsok ezen kívül a vasnak egy olyan formáját tartalmazzák, amelyet a szervezet könnyebben vesz fel és hasznosít a működésében. Egy szelet karajból készült rántott hús például a napi szükséges vasbevitel jelentős részét fedezi is.

Az immunrendszer támasza a cink

A diéták – elsősorban a rosszul megtervezett fogyókúrák – velejárója, hogy az immunrendszer legyengül és fogékonyabbá válik a betegségekre, fertőzésekre. A húsban található cink nagy segítségére van az immunrendszernek abban, hogy hatékonyan védi a szervezetet például a megfázástól és az influenzától. De ugyanilyen jótékony hatású a sertéshúsban nagy mennyiségben előforduló B12 vitamin is, amely a vörösvértestek képzésében vesz részt, valamint bizonyos daganatos betegségek (pl. mellrák) kialakulásának kockázatát is csökkenti, de a depresszió és az Alzheimer kór ellen is hatékonynak bizonyul az oregoni Linus Pauling Intézet kutatói szerint.

Tény, hogy a sok és zsíros vörös hús, ami a modern állattenyésztés eredményeként egyre kisebb mennyiségben keletkezik, fogyasztása természetesen elhízáshoz vezet, amitől megnő a koleszterin szintje és annak kockázata, hogy különféle szív- és érrendszeri betegségek alakuljanak ki. Azonban a sovány vörös húsok fogyasztása egy diéta során hamarabb okoz jóllakottság érzetet, így hasznos eleme lehet a fogyókúrának is.

Fehérje diéta – két hét alatt mínusz 8 kg

Egy kifejezetten húsfogyasztásra épülő diétát ajánlunk a figyelmedbe, amellyel a tapasztalat szerint két hét alatt 8 kilót is leadhatsz. Ehhez azonban pontról pontra kell tartani a fogyókúra előírását és egyik elemét sem szabad mással helyettesíteni. Két hét után pihenőt kell tartani, a diéta alatt pedig kizárólag vizet szabad fogyasztani folyadékként.

Diétázz hússal!

1. nap

Reggeli: feketekávé cukor nélkül, 1 zsemle
Ebéd: 2 főtt tojás, spenót vagy retek vagy uborka vagy saláta enyhén sózva
Vacsora: 1 nagy szelet sovány hús grillezve, hozzá só, bors, esetleg mustár

2. nap

Reggeli: feketekávé cukor nélkül, 1 zsemle
Ebéd: 1 nagy szelet sovány hús grillezve, zöldsaláta
Vacsora: gépsonka nagyobb mennyiségben, hozzá torma vagy mustár

3. nap

Reggeli: feketekávé cukor nélkül, 1 zsemle
Ebéd: 2 főtt tojás, saláta és paradicsom citrom-mustár-só-bors öntettel
Vacsora: gépsonka, zöldsaláta

4. nap

Reggeli: feketekávé cukor nélkül, 1 zsemle
Ebéd: 2 főtt tojás, nyers vagy főtt sárgarépa, sajt
Vacsora: natúr joghurt, gyümölcs

5. nap

Reggeli: feketekávé cukor nélkül, 1 zsemle
Ebéd: párolt hal, paradicsom citrom-mustár-só-bors öntettel
Vacsora: 1 nagy szeret sovány hús grillezve, zöldsaláta

6. nap

Reggeli: feketekávé cukor nélkül, 1 zsemle
Ebéd: sovány hús korlátlan mennyiségben
Vacsora: 2 főtt tojás, sárgarépa

7. nap

Reggeli: citromos tea
Ebéd: 1 szelet sovány hús grillezve, gyümölcs
Vacsora: szabadon választható bármelyik előző napi vacsora

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top