NEM-es ügy podcast az NLC-n: A háborúban a nőket érintő szexuális erőszak

A NEM-es ügy podcast első adásában a háborúkban zajló szexuális erőszakról beszélgetett Juhász Borbála nőtörténész, Sereg Tímea szexológus és Pető Andrea történész, az MTA doktora. Ő írta az Elmondani az elmondhatatlant című könyvet, ami a II. világháborúban, Magyarországon történt nemi erőszakról szól. Az ukrajnai eseményeket látva úgy tűnhet, hogy a helyzet azóta sem változott és talán soha nem is fog. De miért követnek el a nőkkel a katonák olyan dolgokat a háborúban, amiket otthon talán sosem csinálnának?

A NEM-es ügy podcast első adásában a háborúkban zajló szexuális erőszakról beszélgetünk hárman. Állandó beszélgetőtársam, Juhász Borbála nőtörténész mellett vendégünk Pető Andrea történész, az MTA doktora. Ő írta az Elmondani az elmondhatatlant című könyvet, ami a II. világháborúban, Magyarországon történt nemi erőszakról szól. A háborúkban zajló szexuális erőszak nem ért véget, és úgy tűnik, soha nem is fog.

Évezredek óta része a háborús helyzetnek a nemi erőszak, az ehhez kapcsolódó politikának. Azonban az internettel, a közösségi médiával megváltozhat ez a helyzet, ráadásul először a történelemben talán arra is lesz lehetőség, hogy utólag a szexuális erőszak elkövetőket nemzetközi bíróság elé állítsák és felelősségre vonják. Ezekről beszélget Sereg Tímea szexológus és párkapcsolati tanácsadó Juhász Borbála nőtörténésszel és Pető Andreával, az MTA doktorával.

A podcast kulcsmozzanatai:

01:40 A szovjet katonák sok nőt vittek el takarítani és főzni anno

04:04 Az adott ellenséges csoport nőit akarják megszégyeníteni a nemi erőszakkal

08:40 A férfiak olyasmit követnek el a háborúban, amit otthon talán sohasem csinálnának, máshogyan viselkednek

15:20 Komoly felelősség terheli Magyarországot a II. világháborúban való részvétele miatt, a szovjet katonák nemcsak úgy jöttek

19:10 A női testekhez való hozzáférést a katonák felhatalmazásnak veszik amikor egyenruhába bújnak, az ukrán háborúban is

23:40 Kitüntették az ukrán háborúban azt a dandártábornokot, aki felelős lehet a szexuális erőszakért

27:21 A szégyen kategóriájával működik a nemi erőszak, a szégyen ilyen helyzetben közösségi érzés

33:55 Van jelentősége annak, hogy emlékművekkel emlékezzünk a háborús nemi erőszakra

37:05 Budapesten is lesz ilyen emlékmű

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top