nlc.hu
Aktuális

Nemi erőszak a háborús Ukrajnában

Elcsúfítják magukat az ukrán lányok, hogy elkerüljék a nemi erőszakot

Egyre több nemi erőszakkal kapcsolatos ügy kerül nyilvánosságra a háború sújtotta Ukrajnából.

A hajukat levágják, a külsejüket pedig igyekeznek minél inkább elcsúfítani az ukrán lányok, hogy kevésbé legyenek feltűnőek és így elkerüljék, hogy az orosz katonák megerőszakolják őket.

„Volt egy eset egy faluban, két nővért erőszakoltak meg… 15 és 16 éves lányokat” – számolt be a szörnyűségről az ITV-nek egy Kijev közelében található település, Ivankiv alpolgármestere, Marina Becsasztna. – A lányok elkezdték rövidre vágni a hajukat, hogy kevésbé legyenek vonzóak, így már senki sem néz rájuk.”

A falu március 30-án szabadult fel, több mint egy hónapos orosz megszállás után.

Háborús pusztítás Ukrajnában

Háborús pusztítás Ukrajnában (Fotó: Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images)

Az invázió február 24-i megindulása óta folyamatosan érkeznek az iszonyatosabbnál iszonyatosabb beszámolók azzal kapcsolatban, hogy az orosz katonák nemi erőszakot követnek el ukrán nőkön, sőt gyerekeken is.

Egy Kijev környéki faluból származó asszony a The Times of Londonnak nyilatkozott az átélt borzalmakról: miután a férjét megölték, őt többször megerőszakolták, miközben négyéves kisfia a másik szobában sírt. Ezt követően az orosz katonák azon gúnyolódtak, vajon akkor szúrnak ki vele jobban, ha megölik, vagy ha életben hagyják.

Lesia Vaszilenko ukrán parlamenti képviselő a hónap elején hívta fel az Egyesült Királyság tisztviselőinek figyelmét arra, hogy számos orosz katonák által elkövetett nemi erőszakról tudni. Ezeket legtöbbször olyan nőkön követik el, akik képtelenek elmenekülni, köztük időskorúakon is. Hozzátette: a legtöbb nőt a nemi erőszak után megölik, vagy az átélt trauma hatására ők maguk vetnek véget az életüknek. 

„Sok további ügy nyilvánosságra kerülésére számítunk, amint az áldozatok készek lesznek beszélni azokról” – fogalmazott Vaszilenko.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top