NEM-es ügy podcast: Van, aki 40 éven át küzd az evészavarral, mire meggyógyul

Milyen lelki okai annak, ha egy fiatal lány vagy akár egy felnőtt nő evészavarral küzd? Milyen evészavarok léteznek? Hova fordulhatunk segítségért? Szülőként milyen jelekre kell felfigyelni és mit lehet tenni azért, hogy a probléma elmúljon? Barkász Heléna klinikai szakpszichológussal beszélget Juhász Borbála nőtörténész és Sereg Tímea, aki párkapcsolati és szexuális tanácsadással foglalkozik.

Hánytatás, hashajtózás, falásrohamok, kalóriaszámlálás – ezek mind részei lehetnek valamelyik evészavarnak. Bármelyikről is legyen szó, akár az anorexiáról, akár a bulimiáról, akár a falásrohamokról, mindegyik mögött az az egyszerűnek tűnő képlet áll, hogy az illető a saját teste feletti kontrollt igyekszik fenntartani. Az evészavarok kialakulásához köze van a családnak is, például azok a lányok, felnőtt nők, akiket erősen korlátoz a környezetük, könnyebben találhatnak rá erre az útra. Ma már Budapesten, Magyarországon ingyenesen is elérhető az evészavarok kezelése – minderről szó van a NEM-es ügy podcast legújabb epizódjában.

A podcast kulcsmozzanatai:

02:00 – A család szerkezetére is visszavezethető a kamaszlányok evészavara, de az is lényeges, hogy mennyire képes elfogadni, meg tud-e érkezni a gyerekkorból a kora felnőtt korba

06:20 – Sok barátjuk lehet a bulimiásoknak, anorexiásoknak is, ám ezek nem annyira igazi barátságok

10:53 – A versenyszerűen sportoló lányokat még dicsérik is, ha lefogynak, ez trigger lehet

15:48 – „Imádom az evészavaromat, mert bármit megehetek, úgyis kihányom” – ez a bulimiások hozzáállása az ételekhez

20:07 – Az elvárt női szerepek is meghatározhatják a problémát

24:20 – Szakrendelőben kaphatnak segítséget az evészavarosok, bár a szigorú felnőttek világával azonosítják az őket kezelő orvosokat, pszichológusokat

30:00 – Szülőként fontos az, hogy az elvárásokat érdemes átgondolni, távolsággal kezelni

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top