Catcalling: Jogosan érzed magad kellemetlenül, ha beszólnak

A metoo kampány óta sok szó esik arról, hogy hogyan kellene hozzáállni az udvarláshoz, sok-sok facebookos komment szól arról, hogy akkor most már a férfiaknak semmit nem lehet, vagy hogy a férfiak ezek után biztos, hogy nem mernek majd közeledni, nehogy baj legyen belőle. A catcalling, azaz a szóbeli zaklatás például az utcán nem flört, hanem egyoldalú, kéretlen és sokszor kellemetlen viselkedés. Erről beszélget Juhász Borbála nőtörténész Sereg Tímea párkapcsolati és szexuális tanácsadóval.

Hogyan lehet megküzdeni ezekkel az utcán kapott (szexuális zaklatásnak minősülő) beszólásokkal? Mitől függ az, hogy mennyire esik rosszul? Mi az a módszer, amivel elejét lehetne venni a catcalling jelenségének? Az utcai zaklatás egyik formájáról beszélgetünk a NEM-es ügy podcast újabb adásában, konkrét kutatás segíti elemezni a helyzetet. 

A podcast kulcsmozzanatai:

07:07 – A Závech Kutató Intézet kutatása a magyar catcallingról

11:05 – Ordenáré, szexuális aktusra utaló beszólásokat kapnak a nők

15:39 – Ha egyedül sétálnak a nők vagy ha többen sétálnak az utcán a nők, akkor kapják a beszólogatást

20:20 – Új dolog az incel jelenség, fehér férfiak, akiknek nagyon régen nem volt csajuk és dühösen írogatnak az interneten, olykor gyilkosságra is kaphatók

26:00 – Sokféle kultúrájú országokban sokkal óvatosabban kezelik a zaklatásokat

31:11 – Az érzelmi érettség mindenképpen szükséges a szexuális viselkedéshez

36:02 – A nem saját közösségükbe tartozó nőket szólhatják meg a férfiak

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top