Psziché

“A kedvesem kiszeretett belőlem, mit tegyek?” – Válaszol a szakértő

Párkapcsolati, gyermeknevelési vagy munkahelyi problémád támadt? Ha szeretnél tanácsot kérni, írj szakértőnknek!

Jóvátehetem még?
Három éve vagyok együtt a párommal, de úgy érzem, kapcsolatunk a végét járja. A kedvesem legutóbb úgy fogalmazott, hogy “kiszeretett” belőlem, és nem akar már velem lenni. De én ezt egyszerűen nem tudom elfogadni, és minden erőmmel azon vagyok, hogy megmentsem a kapcsolatot. A szerelmem régebben nagyon sokat tett értem, amit én nem értékeltem igazán, és utólag belátom, sokat veszekedtem vele olyan dolgokért is, amikért nem kellett volna. Sokként ért a bejelentése, azóta próbálok mindent megtenni, de sajnos úgy tűnik, kicsit későn ébredtem. Hamarabb észre kellett volna vennem, hogy baj van. Női büszkeségem a földön hever, de még mindig bízom abban, hogy valahogyan helyrehozhatom az egészet. Mit tehetnék? Adjak neki időt, egy kis magányt?
Köszönettel, Andrea

Válaszol: dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus

Soraidból az derül ki: teljes biztonságban érezted magad a párkapcsolatodban, és fel sem merült benned, hogy elhagyhat a kedvesed. Sajnos általános jelenség, hogy sokan csak akkor veszik komolyan, hogy tegyenek a másikért, amikor már nagy a baj. Párod azt látja, most, hogy krízis van, küzdesz a kapcsolatotok megmentéséért, holott számára az lett volna lényeges: a szerelmetekért tégy erőfeszítéseket, ne pedig a szakítás elkerülése érdekében. Olyan ez, mintha ő azért vált volna fontossá, mert te nem akarsz egyedül maradni, amíg viszont ott volt neked, nem értékelted igazán, sokat veszekedtél vele. El kellene gondolkodnod az alábbi kérdéseken: Miért értékesebb attól valaki, hogy el akar menni? Miért kaphatna belőled többet ebben az esetben? Azt is érdemes lenne megvizsgálni: a párod személye fontos-e neked, vagy csak a szituációhoz ragaszkodsz, hogy kapcsolatban élhess.

A leírtak alapján felmerül ennek lehetősége, hiszen ő nagyon sokat tett érted, ám ez mégsem hozta meg a gyümölcsét. Ráadásul ha valaki úgy érzi, már nem akar a másik emberrel lenni, akkor jellemzően visszafelé sül el, ha az a másik közeledni próbál. Ez olyan, mintha valaki egy új irányba szeretne elmozdulni, de társa visszafogná, lebénítaná. Adott esetben ez teljes mértékben elutasítóvá teheti a párodat, mert olyanra akarod rávenni, amit nem tud megadni neked. Érzelmeket, ragaszkodást senkiből nem lehet kicsikarni, meg kell várni, hogy az belőle fakadjon. Éppen ezért a legszerencsésebb és a legnagyvonalúbb dolog, amit most tehetsz, hogy jó szívvel elengeded. Csak akkor érdemes ismét találkoznotok, amikor már elvárások nélkül, újra befogadóan tudtok leülni egymással beszélgetni. Ez egy új esély lehet arra, hogy tanulva a korábbiakból, érettebb módon építsétek újra a kapcsolatotokat.

Olvasónk levele és a szakértői válasz a Nők Lapja Psziché korábbi számában jelent meg.
Szerkesztőségünk a szabadulószobában

A tartalomból:

  • Az légy, aki vagy! – Szily Nóra beszélget Vad Katival és Karafiáth Orsolyával
  • Az önmagunkra találás művészete
  • Body art – Az ellentétek harmóniája
  • A lélekbúvár hercegnő – Marie Bonaparte különös élete
  • A viselkedészavar nem neveletlenség

Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted!

Ha problémád van, orvost, lelki kapaszkodót keresel, írj nekünk a psziche@centralmediacsoport.hu e-mail címre, segítünk!

Kövess minket a Facebookon is: www.facebook.com/pszichemagazin!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top