Nyereményjátékok

Vizelettartási zavarok (inkontinencia)

Vizelettartási zavarról (inkontinencia) akkor beszélünk, ha a húgyhólyagunkból akaratunktól függetlenül vizelet ürül. Inkontinencia alatt értjük továbbá a széklet visszatartási problémákat is.





A világon és Magyarországon is az inkontinencia előfordulási gyakorisága nagyon magas; hazánkban kb. 600.000 inkontinens ember él. Az inkontinens emberek kb. 90%-ánál jelentkezik enyhe vizeletvesztés (vizeletcsepegés), akiknek több mint fele nő. 66.000 azok száma, akik naponta többszöri nagy mennyiségű vizeletvesztéssel küszködnek (súlyos inkontinensek). Általában 40 éves kor felett jelentkezik, de igen gyakran fordul elő fiatalok körében is.
A vizeletvesztés mennyiségétől függően megkülönböztethető az inkontinencia enyhe, középsúlyos és súlyos típusa. A kor előrehaladtával a panaszok kezelés hiányában gyakran súlyosbodnak.

Normális esetben a medencefenék izmai, a záróizmok és a gátizmok akadályozzák meg a vizelet akaratlan kiömlését a hólyagból. Amikor ezek az izmok gyengülnek, és rugalmasságuk csökken, a vizelet hirtelen kicsordulását előidézheti pl. a köhögés, tüsszentés, emelés, ugrálás is. A gátizmok sérülése, a záróizmok gyengülése lehet gyerekszülés következménye, de a medencefenék izmaira káros hatással van a súlytöbblet okozta nagyobb igénybevétel is. Változó korban a mérséklődő hormontermelés szintén hozzájárulhat a hólyag instabilitásához.

A vizelettartási zavar további oka lehet: idős kor, szorongásos kórképek, műtétek, gyógyszeres kezelés (mellékhatásként), Parkinson-kór, Alzheimer-betegség, Sclerosis multiplex, szélütés, prosztatabetegségek, központi idegrendszeri sérülés, gerincsérülés, fertőzések.

Az érintettek többsége sajnos nem keres segítséget, mert szégyelli problémáját. Sok súlyos inkontinenciával küszködő ember úgy igyekszik eltitkolni problémáját, hogy egyre kevesebbet megy közösségbe, ami hosszabb távon az emberi kapcsolatok megromlásához illetve társadalmi izolálódáshoz is vezethet.

Bármelyik életkorban jelentkezzen is az inkontinencia, a leghelyesebb, amit tehetünk, hogy felkeressük háziorvosunkat, kezelőorvosunkat, aki a megfelelő szakorvoshoz irányít. A szakorvos (urológus-, nőgyógyász-, sebész-, gyermeksebész-, rehabilitációs-, neurológus-, onkológus szakorvos) diagnózist állít fel és tájékoztatást ad a kezelési lehetőségekről, illetve az inkontinencia esetére kifejlesztett védőeszközökről.







Kezelési lehetőségek

Az enyhe (stressz inkontinencia) vizeletvesztés esetében elegendő lehet a medencefenék és gátizomzat rendszeres edzése. Ezen a tünetek megszüntethetők, csökkenthetők gyógyszeres kezeléssel – ez főleg hormonzavarok következtében fellépő vizeletvesztés esetén – ill. műtéti beavatkozással is, de sok esetben a műtét után is szükség lehet gátizom gyakorlatok végzésére. A műtéteket elsősorban azokban az esetekben végzik, amikor az erőlködésre fellépő vizeletvesztés jelentős zavart okoz. A kezelés lényeges eleme az életmód-változtatás, ami hozzájárulhat a tünetek megszüntetéséhez és a kiújulás megakadályozásához.

Felmérések azt mutatják, hogy az érintettek sok esetben vattát, rongyot, egészségügyi betétet vagy semmit nem használnak akaratlanul távozó vizeletük felszívására. Ezek a termékek nem tudják megfelelően felszívni és tárolni a vizeletet, így az visszaszivárog, érintkezik a bőrrel, ami nemcsak kényelmetlen érzés és kellemetlen szagok forrása, de bőrirritációk, gyulladások, fertőzések kialakulására is lehetőséget ad.
Vizelet felszívására és megkötésére csak a speciálisan fejlesztett inkontinencia betétek nyújtják a diszkrét biztonságot, amelyek a kezelés során átmenetileg és sok esetben véglegesen is megoldást jelentenek.

Amennyiben szeretne a témáról bővebben olvasni, keresse fel a www.tena.hu web oldalt vagy érdeklődjön az INKO-INFO ingyenesen hívható zöld számán.

Hívható hétköznapokon: 9:00-13:00 óráig
INKO-INFO: 06-80-20-10-20





A játékoldalon ingyenes termékmintáért is regisztrálhatsz! »









TENA Lady Ultra Mini
Enyhe inkontinenciára kifejlesztett betét
Nedvszívó kapacitás: 60 ml














TENA Lady Mini Plus
Enyhe inkontinenciára kifejlesztett betét
Nedvszívó kapacitás: 200 ml.












TENA Lady Extra Plus
Középsúlyos inkontinenciára kifejlesztett betét
Nedvszívó kapacitás: 500 ml.

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top