Nyereményjátékok

Tehetségek és példaképek – Jazz Showcase 2010

2010. január 8. és 10. között ismét megrendezi a Müpa tehetségkutatóját, a Jazz Showcase-t, melyen délutánonként 6-6 formáció lép színpadra, míg esténként a már elismert jazzmuzsikusok és -zenekarok állnak a középpontban.

Az esti koncertek sorát január 8-án a Transform Quintet kezdi a Fesztivál Színházban. A zenekar stílusában a progresszív sodrást egy kis fusion jazz, mainstream és az európai klasszikus romantika hagyatékai kavarják fel. Az együttes rendszeres vendége a hazai és határon túli jazzkluboknak és -fesztiváloknak, olyan neves külföldi előadókkal is fellépett már, mint Joey Calderazzo, Vasil Hadzimanov vagy Archie Shepp. Közülük Joey Calderazzo zongorista a mostani koncertre is elfogadta a meghívást.

A következő estén a Jazzduók – azaz Binder Károly és Borbély Mihály, valamint Lakatos Ágnes és Csuhaj-Barna Tibor – folytatják a „nagyok” sorozatát az Üvegteremben. A zongorista Binder Károly és a szaxofonos Borbély Mihály duója a magyar jazz egyik stabil kamaraformációja, amely szépen reprezentálja a bartóki magyar zenei hagyomány továbbélését a kortárs improvizatív hangszeres zenében. Játékukban a rögtönzés, a technikai tudás, a ritmikai és dallamformáló fantázia gazdagsága ötvöződik a hangszínek és a dinamika különböző árnyalataival, a szabadság és a kötöttség harmóniáját eredményezve.

Tehetségek és példaképek - Jazz Showcase 2010

Lakatos Ágnes énekes 1988 óta az Erkel Ferenc Zeneiskola jazzének-tanára, emellett a Benczúr Jazzklub és Jazz Fesztivál háziasszonya, fő szervezője. Saját zenekaraival 15 éve a magyar jazzélet aktív szereplője. 2004-ben az Cantata Mondialon, a világ egyik legnagyobb vokális fesztiválján és versenyén, a Csehországi Olomoucban, 2005-ben pedig az olaszországi Riva del Gardában rendezett nemzetközi kórusversenyen szerzett aranyérmet jazz kategóriában. Csuhaj-Barna Tibor bőgős számos zenekar tagja volt az elmúlt tíz évben, a jazz mellett folkzenét is játszik.

Tehetségek és példaképek - Jazz Showcase 2010
A Jazz Showcase 2010-et az immár Gramofon-díjas jazzdobos, Kőszegi Imre jubileumi estje zárja, aki főként a bebop és a free jazz hatására aprítja a ritmusokat már évtizedek óta.

Kőszegi Imre a hazai jazzélet egyik legaktívabb és legsokoldalúbb tagja, együtt dolgozott például Babos Gyulával, Ráduly Mihállyal és a legendás Orszáczky Miklós „Jackie”-vel, de olyan neves külföldi művészeknek is partnere volt, mint Frank Zappa, vagy Teddy Wilson.

Mostani koncertjére Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György kíséri el.

 

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top