Okosgyógyszer

Állíts össze egy házipatikát – még jól jöhet!

Melyik családban ne fordult volna elő, hogy valaki hirtelen megbetegedett és az otthon tartott gyógyszerekkel kellett átmenetileg enyhíteni az állapotán? Jó, ha ilyen esetekre előrelátóan összeállítunk egy kisebb házipatikát, és az sem árt, ha tudjuk, hogyan kell kezelni ezeket a készítményeket.

1. Lázmérő
Az egyik első dolog, aminek minden háztartásban lennie kell, az a lázmérő. Tanácsos ebből rögtön kettőt is beszerezni – ha a hagyományos, üveg lázmérő mellett döntünk –, mert törékeny portékáról van szó. Praktikusabbak ebből a szempontból a digitális hőmérők, amiknek csecsemők és kisgyermekek esetében a popóba dugva vehetjük hasznát, nagyobbaknál és felnőtteknél pedig a hónaljban mérünk vele.  Hőmérőzéskor a babát fordítsuk a hasára, krémezzük be, és óvatosan tegyük a helyére a hőmérőt. Nyugtassuk mérés közben a babát, hogy a műszer a helyén tudjon maradni, majd ha csipog, kihúzhatjuk és leolvashatjuk az eredményt. A popsiban mért eredményből fél fokot mindig le kell vonni, hogy megkapjuk a gyermek valódi testhőmérsékletét.
Választhatunk drágább, de kényelmesebb fülhőmérőt is, ami infravörös fejjel dolgozik és a külső hallójáratba kell illeszteni. Néhány másodperc alatt eredményt ad, de ehhez megfelelő technikával kell használni: a fülkagylót méréskor mindig hátra kell húzni. Gyerekeknél fél éves kortól használható. Középfülgyulladás esetén jobb a hagyományos lázmérőt használni, mert a fülhőmérő fájdalmat okozhat és ilyenkor pontatlanul is mér.
A legkényelmesebb, megoldás a kisbabáknál a hőmérős cumi, amivel azonban csak megközelítő értéket kapunk, így ennek eredményeire nem lehet támaszkodni.

Állíts össze egy házipatikát – még jól jöhet!

2. Lázcsillapító
Ha a lázmérő lázat jelez, azaz 38 foknál magasabb testhőmérsékletet (ez alatt hőemelkedésről beszélünk), akkor kerülhet szóba a lázcsillapítás, ez alatt nem szükséges beavatkozás. 39 fok feletti hőmérséklet már igen megterhelő a szervezetnek, különösen a csecsemőknél, így ilyenkor gyors és hatékony lázcsillapító szerre van szükség. Lázcsillapításra a leggyakrabban paracetamol, amidazofen vagy szalicilát tartalmú gyógyszereket használunk, amelyek a gyógyszertárakban vény nélkül kaphatók. Egyszerre csak egyfajta készítményt adjunk a betegnek, és magas láznál (39 fok felett) a gyógyszeres csillapítást kombináljuk hideg vizes fürdővel, amibe a gyereket mellig ültetjük bele és addig locsoljuk, amíg enyhül a testhőmérséklete. Borogatással is célt érhetünk: mérsékeltebb láznál csak a mellkast, magas láznál a fej kivételével az egész testet borítsuk be vizes ruhával addig, amíg testhőmérséklet csökken. Ha láz két nap alatt sem hagy alább, forduljunk orvoshoz, ha viszont kékes foltokat látunk a bőrén és a fejét fájlalja különösen akkor, ha előrehajtja vagy görcsrohamok gyötrik, akkor haladéktalanul vigyük orvoshoz. Paracetamolból felnőtteknek szigorúan 4 óránként csak egy 500 mg-os tablettát szabad alkalmazni. Naponta (24 óra alatt) maximum 4 grammot, azaz 8 darab 500 mg-os tablettát lehet bevenni. Gyermekek esetén ez alacsonyabb! 10-15 mg-nak megfelelő adagot kell adni minden testtömeg kilogrammra számolva. 2 hónapos kor alatt azonban szigorúan tilos paracetamolt adni a lázas csecsemőnek!

3. Fájdalomcsillapító
A paracetamol tartalmú fájdalomcsillapító gyerekeknél és felnőtteknél is alkalmazható. Erősebb fájdalomra valók az ibuprofen tartalmú készítmények. Azonban ezek a szerek nem arra valók, hogy minden kis karcolás és fejfájás mellé “bedobjunk” egyet, mert ez okozhat gyógyszerfüggőséget, másrészt a tartós szedéstől mellékhatások jelentkezhetnek. Többféle fájdalomcsillapítót keverve pedig fennáll a túladagolás veszélye és a mellékhatások összeadódása. Tartósabb fájdalmak esetén a fájdalomcsillapító kiválasztását mindenképpen az orvossal konzultálva intézzük, hiszen a megszokott, hagyományos készítményeken túl ma már számos olyan új, innovatív gyógyszer áll rendelkezésre a legkülönfélébb betegségtípusok a kezelésére, amelyek nagyobb hatékonysággal gyógyítanak. Az okosgyógyszer.hu weboldal folyamatosan beszámol azokról a készítményekről, amelyek a gyógyszerek világában jelenleg a legfrissebbnek számítanak.    

4. Sérülések ellátásához szerek és eszközök
Kisebb vágások, horzsolások kezelésére is alkalmassá kell tennünk a házi patikánkat, főleg ha gyerek is van a családban, aki egy nyár alatt több alkalommal is megörvendeztethet minket sérüléssel. Legyen tehát otthon a steril gézlap és sebtapasz mellett jódtartalmú bőrfertőtlenítő oldat, rugalmas pólya, háromszög kendő, antibiotikumos krém. A kisebb vérzéssel járó sebeket magunk is el tudjuk látni a következőképpen: a sebzett testrészt emeljük a szív magassága fölé, tisztítsuk meg – ha mélyebben beágyazódott idegen anyagok vannak a sebben, azt inkább az orvos távolítsa el –, fertőtlenítsük, és steril kötszerrel kössük be. Papírzsebkendővel és más, nem steril anyagokkal ne kötözzünk! Ha a seb a földdel érintkezett, kérjük ki az orvos tanácsát a tetanusz oltással kapcsolatban.

5. Allergiás tünetekre
Hisztamin tartalmú készítményekkel készülhetünk fel az allergiás tünetekre. Darázs- és méhcsípésnél jelentkező allergiás rohamnál viszont súlyos esetben csak epinefrin injekció segíthet, enyhébb esetben borogatással kezeljük. A kalciumtablettával nem érdemes kísérletezni, mert a kalcium csak egy kis időre javítja az ember közérzetet, késlelteti a folyamatot, így sajnos sok esetben csökkenti az igazán hatékony terápiák lehetőségét. Mindenképpen hasznos, ha tartunk otthon epinefrin injekciót, mert a méhcsípés allergia bármikor előjöhet, és ebben az esetben akár életmentő is lehet ez a készítmény.

6. Meghűlés ellen, influenzára
A meghűlés és az influenza tüneteit enyhítő orrcseppekből is tartsunk otthon, de ezeket a vény nélkül kapható készítményeket 5-6 napnál tovább soha ne használjuk. Ha ennyi idő alatt nem javul a helyzet, mindenképen orvossal írassunk fel gyógyszert. Egyébként éppen a meghűlésnél vagyunk hajlamosak gondolkodás nélkül bevenni az első gyógyszert, amit a fiókban találunk, pedig jóval nagyobb gondot is fordíthatnánk ennek kezelésére. Ilyenkor jellemző ránk leginkább, hogy a hagyományos gyógyszereket vesszük, amiket még gyerekként ismertünk meg, és nem nézünk utána, jelent-e meg azóta jobb, hatékonyabb készítmény. Ma már a gyógyszerek között épp úgy tudni kell válogatni és választani, mintha új mobiltelefont vennénk, hiszen ahogy ezek a készülékek, úgy a gyógyszerek evolúciója is igen gyors. Ma már nem csak okostelefonok hanem okos gyógyszerek is vannak (erről az okosgyógyszer.hu oldal ad részletes információkat), amikkel kíméletesebben és gyorsabban gyógyulhatunk. Nem csak meghűlés vagy influenza esetén, de számos igen komoly betegségre jelenthetnek megoldást ezek a készítmények.

7. Hányingerre, hasmenésre
Végezetül nem lehet teljes a házi patikánk a különféle hasfogó, hashajtó és hányingercsillapító készítmények nélkül.  Hasmenésre gyógyszertárban vény nélkül kapható, sókat és cukrokat ideális arányban tartalmazó porok is beszerezhetők. Ha ilyen problémánk van, fokozottan ügyeljünk a folyadék- és só pótlásra. A hasmenés megszüntetésére alkalmas széntabletta mellett fertőtlenítő hatású bizmut- és kaolinalapú szerek is kaphatók a gyógyszertárakban, azonban ügyelni kell arra, hogy az adszorbensek nemcsak a hasmenést kiváltó méreganyagokat kötik meg a felszínükön, hanem a hasfogókkal esetlegesen egyidejűleg bevett egyéb gyógyszerek hatóanyagait is! Ha valaki rendszeres gyógyszerszedő, akkor a különféle gyógyszerek bevételéhez képest legalább két óra eltéréssel szabad bevennie megkötő hatású hasfogót!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top