Okosgyógyszer

Így maradj egészséges anyaként is

Az anyáknak legalább annyit kell törődniük magukkal, mint szeretteikkel, mert ha feláldozzák egészségüket, ugyan ki marad, aki gondját viseli a családnak? Ezért fordíts figyelmet és időt arra, hogy egészséges maradj! Ha mégis megbetegednél, használd a leggyorsabb, leghatékonyabb modern terápiákat a gyógyuláshoz.

Mennyi előírás, kimondott és kimondatlan elvárás, feladat hárul egy nőre, különösen, ha gyermekei vannak! Jogosan háborogsz: ugyan mikor szakíthatnál időt arra, hogy az egészségeddel törődj? Gondoskodnod kell a gyerekekről, és ha mindez nem lenne elég, még ott van a férj is, továbbá a sor végén pedig valahol saját magad, mint anya, feleség és nő…

Itt van a baj gyökere a legtöbb családban: az anya a sor végére kerül, holott épp a sor elején kéne haladnia. Ugyanis az egészségre nevelés – és bármilyen nevelés – legjobb módja a példamutatás: ha az anya törődik az egészségével, akkor a gyerekek is hamar hozzászoknak, hogy időt és figyelmet fordítsanak erre a témára. Törődj tehát példamutatóan magaddal és ebbe a tevékenységedbe vond bele az egész családod: hagyd, hogy kövessenek – az időt így egyszerre fordíthatod magadra és rájuk.

Így maradj egészséges anyaként is

Főzz egészséges ételeket, amiket te szeretsz

Téves elképzelés, hogy egy gyereknek minden óhaját ki kell elégíteni. Ha például nincs ínyére az a fogás, amit az egész család eszik, akkor valamit külön főznek neki. Ilyen hozzáállással egy nap akár fél tucat különféle ételt is meg kellene főzni, ami igen időrabló. Ehelyett főzz egyfajta, de egészséges ételt az egész családnak, olyat, amit te magad is szívesen megeszel. A gyereknek pedig ne hagyd, hogy túlzásba essen a válogatással. Vannak helyek, ahol válogatás nélkül bármit szívesen megennének a gyerekek, ha lenne mit, úgyhogy hiszti ide vagy oda, a tied is meg tudja enni a kelbimbót és a karfiolt is, sőt még jót is tesz neki.

Menj sportolni

Az egészséghez nélkülözhetetlen a rendszeres sport a felnőtteknek és a gyerekeknek egyaránt. Ezért szervezd úgy a napirended, hogy a gyerekekkel közösen járjatok el sportolni, mert ha külön sportszakköre jár mindenki, akkor az időd elveszi az, hogy mindenkit furikázol a maga edzésére, magadra pedig nem jut már időd. Praktikusabb tehát együtt sportolni a gyerekekkel: például uszodába menni, futni, vagy kerékpározni, esetleg ezeket felváltva. Ugyan ők valószínűleg jóval kevesebbet tudnak majd teljesíteni, mint amire te képes lennél, de már napi 20 perc nem túl erőltetett mozgás is elég ahhoz, hogy megőrizd az egészséged, ennyit pedig a gyerekekkel közösen is meg lehet oldani.

Előzd meg a betegséget

A megfelelő étkezés és a rendszeres mozgás az egészségmegőrzés fontos alappillérei, de ezek mellett egyebet is kell tenni, hogy elkerüld a betegségeket. Nem csak a megadózisú vitaminokra gondolunk influenzajárvány idején, hanem a rendszeres orvosi vizsgálatokra és kontrollra. Ha a gyermekeid azt látják, hogy ezeket komolyan veszed, akkor felnőve maguk is gondot fordítanak erre, szokásukká válik, hogy időről időre szakemberrel is  megvizsgáltassák magukat. Tanítsd meg nekik ezt a szokást és a helyes attitűdöt is az orvosnál: legyél aktív partnere a doktornak a gyógyításban, kérdezd ki a legfrissebb kezelési módszerekről, új gyógyszerekről, egyszóval megbízható forrásból tartsd az ismereteid naprakészen ilyen kérdésekben is. Használd az internetet is a modern terápiák megismeréséhez – tájékozódj például az okosgyogyszer.hu oldalon. Már ma is hihetetlenül széles a rendelkezésre álló modern készítmények, okosgyógyszerek palettája, amik közül a páciens és a doktor közösen választhat, és ez még inkább így lesz akkor, mikor a gyermekeid felnőnek. Tanítsd meg hát őket időben arra, hogy az orvosnál is válasszanak.  

Modern módszerekkel gyógyulj

Ha betegség üti fel a fejét a családban, például te magad betegszel meg, az persze kínos és kellemetlen dolog, de megint csak egy újabb lehetőség arra, hogy példamutatásoddal jó irányba neveld a gyerekeket. Ha ugyanis azt látják tőled, hogy a betegséged igyekszel a lehető legkorszerűbb, leghatékonyabb kezelésekkel minél hamarabb kikúrálni – és persze jó betegként egyúttal kellő komolysággal végig is csinálod a terápiát –, ők is felelősségteljes felnőtté válnak e téren, és ami még fontosabb, valószínűleg hasonlóan jó példát mutatnak majd az ő gyerekeiknek. Úgy, ahogy tőled látták.  

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top