nlc.hu
Olimpia 2024
Barna, ujjméretű darabkákat látott a Szajnában úszva Fábián Bettina

Barna, ujjméretű darabkákat látott a Szajnában úszva Fábián Bettina

A 19 éves nyíltvízi úszónál nem volt kérdés, hogy úsznia kell majd a Szajnában, amelynek tisztasága az utóbbi időben hol megfelelő volt, hol pedig nem.

Fábián Bettina, aki az ötödik helyen végzett 10 kilométeres versenyszámában elárulta, hogy milyennek találta a Szajnát az úszása során. 

Fábián Bettina a 10 km-es távon úszva a Szajnában (Fotó: Getty Images)

Fábián Bettina a 10 km-es távon úszva a Szajnában (Fotó: Getty Images)

Aki követte az elmúlt napok híreit, az tudja, hogy a Szajna rossz vízminősége miatt elmaradtak benne az edzések és napokat tolták a benne folyó versenyszámokat is. Sokáig nem is lehetett tudni, hogy vajon a folyó alkalmas lesz-e az úszásra. Párizs térségében amúgy több mint 1,4 milliárd eurót fordítottak arra a szervezők, hogy tisztító- és vízelvezető rendszereket telepítsenek a Szajnára azért, hogy a nyílt vízi úszóversenyeket a folyóban, a metropolisz nevezetességei mentén rendezhessék meg. Végül azonban megfelelőnek minősítették a folyó vizét az úszásra, így megkezdődtek benne a versenyek. 

Megijedtem nagyon az első körben. Főleg azért, mert tudtam, mire kell itt számítani, kétszer edzettem a Dunában, és tudtam, hogy lesznek szakadások, lesz ahol nehezen tudunk úszni. De úgy tűnt, hogy a többi lány nagyon meglepődött, mert elkezdtek verekedni már az elejétől kezdve, nem tudták, hogy itt tartalékolni kell, annak ellenére, hogy gyorsabban úsztunk, mint azt gondoltam – értékelte a versenyt Bettina, aki végül az ötödik helyen ért be élete első olimpiáján, de nem az első sikeres versenyén.

Az utolsó két körben láttam, hogy hatan vagyunk elöl és ezt már csak elbukni lehet. Gondoltam a végén még hajrázok egyet, így ötödiknek csaptam célba. Szerintem ez egy nagyon szép eredmény az első olimpiámon, főleg, hogy a második legfiatalabb voltam a mezőnyben. – tette hozzá.

A szervezők a triatlon és a nyíltvízi versenyek esetében is ragaszkodtak a Szajnához, mint helyszínhez. Adta magát a kérdés, érte-e bármi váratlan a párizsi folyóban.

Azt gondoltam, hogy koszosabb lesz a víz és a kezemet sem fogom látni. Így készültem, ehhez képest az egész testét láttam a mellettem úszóknak, ami nagyon jó volt, mert nem kellett állandóan kifelé nézegetnem. Tulajdonképpen betett fejjel tudtam végig úszni. Nagyon sok vizet nyeltem, úgyhogy le kell fertőtleníteni majd pálinkával a következő félórában. Reménykedem, hogy nem lesz semmi komoly következménye. Állatokat nem láttunk, de valami barna, ujjméretű darabkákat igen, remélem, hogy csak rothadt növények voltak.

Egészen csütörtök hajnalig kérdéses volt, hogy megrendezik-e a versenyt az eredeti időpontban, az elmúlt napokban ugyanis többször is határérték feletti szennyezettséget mértek.

Mi úgy terveztünk, hogy biztosan megtartják a versenyt. Csúnya dolog, de nem teljesen a sportolókról szól a dolog, hanem arról, mi néz ki jól, meg a politikáról és minden másról, amivel nem tudunk mit csinálni, sajnos. Eszünkbe se jutott, hogy vissza kell majd aludni, mert nem itt lesz a verseny.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top