Öltözködjünk

Viselj fehéret!

Nem arra biztatunk, hogy nehezen megszerzett barnaságodtól szabadulj meg nyár közepén, hanem a ruhatáradat bővítsd ki ezzel a színnel. A mindennel kombinálható fehér a legszembetűnőbb kontrasztot a barna bőrön mutatja, így már egy egészen egyszerű ruhadarabban is hódító külsőnk lehet. Jöjjön bármilyen őrült divathullám, ez a szín soha nem fog eltűnni a nyári trendből.

A mindent elnyelő

A színekhez bőségesen társultak szimbolikus értelmezések az évszázadok során, sőt a különböző kultúrák más-más jelentést kapcsoltak az egyes árnyalatokhoz. Főhősünk, a fehér, különleges helyet foglal el társai között. A láthatatlan fénysugár fizikai valóságában a fehér fény, amelyet ha egy prizmán átengedünk, a szivárvány színeire bomlik. Így a fehér magában foglalja a vörös, a narancs, a sárga, a zöld, a kék, az ibolya nyalábjait és a köztük lévő átmeneteket.
A fizikusok és a művészek is sokat vitatkoztak a fehér és a többi szín egymáshoz való viszonyáról. Leonardo da Vinci szerint például a fehér nem szín, de minden színt magában foglal. A színterápia és a jelen ezoterikus módszerei szintén nem tekintik a fehéret igazi színnek, de elismerik az emberekre gyakorolt hatását.

Promod
Promod
Reese Witherspoon
Reese Witherspoon

 

A fehérnek van az összes szín közül a legmagasabb rezgésszáma, a betegségek pedig köztudottan alacsony rengésszámúak, a halál pedig a nulla szint. A minden energiát mozgásba hozó hegyikristály is tejfehér színű vagy tökéletes formában teljesen áttetsző, és általános gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak neki.

A fehéret viselni kell!

Ma már keveset gondolkodunk azon, mit is jelent a szín, amelyet magunkra öltünk. Jelen esetben akármennyire is az ártatlanságról van szó, a dörzsölt csajok tisztában vannak vele, mire képes egy-egy áttetszőbb ruhadarab.

• A fehérnél először is alapszabály, hogy „vegyítsük” valamivel, mert alul-felül fehérben könnyen doktor nénis külsőnk lehet. Ez a szín (a fekete mellett) tűri a legjobban az élénk társat, sőt a fehérhez egyenesen kívánkozik valami rikító árnyalat. Idén nyáron – mondjuk – a pink, a citromsárga, a kék vagy akár az élénkzöld.

• A fehér jellemzője az egyszerűség, így bátran kombinálhatjuk fodrokkal, különleges anyagú ruhadarabokkal, csak a harmóniára ügyeljünk. A mintával sem kell csínján bánni, hiszen egy fehér szoknya vagy nadrág tökéletes párja a vidám, színes felső.

Chloé
Chloé
Kate Moss
Kate Moss

Promod
Promod

• Akkor egységes a megjelenésünk, ha keretes szerkezetet alkotunk magunkon, ami nem nehéz, hiszen a fehérhez felvett színes ruhadarabokhoz kell hangolni a kiegészítőket. Bátran elővehetjük a tarka nyári táskákat és bizsukat, nem hibázhatunk. A szabály fordítva is érvényes, színes öltözékünkhöz megfelelő társ lehet egy fehér táska, de a fehér keretes napszemüveget idén nyáron inkább cseréljük le.

A szín veszélyei

A fehér nem éppen az „ápol és eltakar” kategória, könyörtelenül kiadja alakunkat, ezért csak körültekintéssel vásároljunk.

• Fürdőruhában tiltott gyümölcs a tiszta fehér, mert vizes állapotban bizony jóval többet mutat a kelleténél.

• A vékony anyagok a felsőruházat esetén is átlátszóak lehetnek, ezért a szokásosnál jobban oda kell figyelni, milyen fehérneműt veszünk alá. A melltartóval vigyázzunk, a csipkés darabok – még ha színben harmonizálnak is – mintája zavaróan előtörhet a felsőnk alól. Ezért hasznos, ha van a szekrényben egy teljesen sima, varrás nélküli cicifix. Az éppen csak átsejlő tanga viszont a férfiak szerint szexis, de a határozottan látszó bugyivonal még a legformásabb hátsón is inkább kiábrándító.

Sharon Stone
Sharon Stone
Zara
Zara

• A fehér szoknya és nadrág ne feszüljön túlságosan, inkább legyen egy kicsit lezserebb, kényelmesebb, mert egy szűk naci feketén-fehéren feltárja a narancsbőrös, hurkás problémákat.

• A nagyon fehér bőrű hölgyek ne erőltessék túlságosan a fehéret, az ő esetükben ez inkább sápasztó hatású. Ha mégis kedvelik, akkor kötelező a legszínesebb darabokkal ellensúlyozni.

• A színek kombinációjánál az egyetlen buktató, ha a fehérhez túlságosan világos árnyalatokat társítunk. Kerüljük a pasztellszíneket, hiszen nem az a cél, hogy egybeolvadjunk ruházatunkkal.

A kezdet és a vég színe

A fény mellett a fehér jelentései közé tartozik a tisztaság, az ártatlanság, viselője ünnepi hangulatot teremt maga körül. Az újszülöttet hagyományosan fehérbe pólyálták, és Magyarország egyes vidékein a fehér a gyász színe is volt egészen a második világháborúig. A fehér gyász az élet körforgását is szimbolizálta, tehát így már a születés magában hordozza az elmúlást. Idekapcsolódik még az őszülés folyamatának jelképes értelmezése is. Ahogy múlik az idő, egyre nagyobb bölcsesség lakik az emberben, szelleme elszakad az anyagi világtól, és haja fehéredése a tisztává válást jelenti.

 

daalarna
Daalarna

White Party?

Ahogy az esküvőiruha-divatban már régóta nem a barokkos, gazdagon díszített, királynői külsőt kölcsönző modellek a keresettek, úgy a férjhez menő hölgyek egyre kisebb hányada választ magának hófehér ruhát a nagy napra. A 21. század menyasszonyairól már nehéz elképzelni, hogy szűziesen tisztán lépnek a házasság kötelékébe, így az ártatlanság színe gyakran már szimbólumként sem jelenik meg.

• Ami a fazont illeti, kedvelt modell az úgynevezett sellő formájú ruha, amelynek viselése azonban szigorúan magassághoz és karcsúsághoz kötött, hiszen nagy részben testhez simul.

• Hódítanak még a pánt nélküli modellek, amelyek igézően kiemelik a vállat és a dekoltázst, és a kevésbé tökéletes alakon is jól mutatnak.

• A színek tekintetében tényleg leáldozóban van a fehér. Élre tört az ekrü, további vetélytársak még az elefántcsont, az ezüst és az arany is. A meleg színek előnyösek mind a fehér, mind a kreolosabb bőrű menyasszonyoknak. A bátor lányok akár rózsaszínbe vagy bordó ruhába is bújnak.

Még több divat:
Kitört a sárga-láz! »
Légy trendi a fesztiválokon is! »
Nyári színkavalkád – szabályokkal »
Szólj hozzá te is!
Fehér bőr mikor lesz divat »
Fehér ruha »
Elszürkült fehér ruhák »
Lap.hu:
Színterápia.lap.hu »
Nyár.lap.hu »
Esküvő.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top