Öltözködjünk

Így lett Victoria Beckham sikeres divatguru

Bár tagja volt minden idők egyik legsikeresebb női popegyüttesének, azóta kiderült, hogy divattervezőként tehetségesebb. Victoria Beckham B terve bevált.
Így lett Victoria Beckham sikeres divatguru

Nem ő volt a legjobb hangú vagy a legszimpatikusabb lány a Spice Girlsből. Sőt. A szinte sosem mosolygó, meglehetősen pozőr Victoria Adamsre nagyon is illett a Posh (flancos) Spice becenév. Volt benne valami, amiről nem lehetett eldönteni, hogy nagyképűség, gátlásosság vagy egyszerűen stílus, mindenesetre mindig is nagyon tudta viselni. De vajon mi az oka annak, hogy a ikonikus lánycsapat tagjai közül éppen ő az, aki a mai napig is „A” listás sztár maradt? Hogyan tudta a popbiznisz süllyesztőjéből a divatvilág élvonalába küzdeni magát?

Adamsből Beckham

Az akkor már világhírű énekesnő 1997-ben egy jótékonysági focimeccsen ismerkedett meg a brit focistával, David Beckhammel, akinek a nevét akkoriban a futballrajongókon kívül még viszonylag kevesen ismerték. Mire 1999-ben megszületett első gyermekük, Brooklyn, majd négy hónappal később összeházasodtak, már David is menthetetlenül celeb volt, és Victoriával nem csupán családot, de brandet is alapítottak.  

Beckhamék
Beckhamék

Ugyanezen év nyarán a Spice Girls stúdióba vonult, hogy felvegyék harmadik albumukat, ám érezni lehetett, hogy a – Geri Halliwell kiválása után négytagúra fogyatkozott – csapat a végét járja. A tagok ekkoriban már az együttes utáni karrierjüket tervezgették, melyet akkoriban még Victoria is elsősorban a zenei életben képzelt el.

2000 augusztusában jelent meg az első kislemeze, a True Steppers & Dane Bowersszel közös Out of Your Mind, amely az angol kislemezlista második helyéig jutott, ám ez inkább a marketingkampánynak, mintsem a dal színvonalának volt köszönhető. Mindenesetre Victoria szólóban lemezszerződést kapott a Virginnél, és a következő év őszén kijött az első kislemez készülő szólóalbumáról. Nagyjából ezzel egy időben debütált a londoni divathéten, igaz, ekkor még csak modellként, Maria Grachvogel brit divattervező bemutatóján.

Első szólóalbuma nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: bár a brit lemezlista első három helyének valamelyikére várták, végül a tizedik lett, és mindössze 50 000 darabot adtak el belőle. Bár soha nem ismerte el nyilvánosan, a pletykák szerint ezek után a Virgin kiadó egész egyszerűen kirúgta. Ő pedig ismét terhes lett, és megszületett második fia, Romeo.

 

2002-ben aztán tovább próbálkozott a zenebizniszben: egy másik kiadóval, a Telstarral szerződött, ám nem jártak jól egymással. A poplemez, amit ezzel a kiadóval készített, annyira borzasztó lett, hogy Victoria önkritikájának engedve nem hagyta megjelenni. Producert váltott, és már az ő irányítása alatt készült el 2003 karácsonyára a Let Your Head Go / This Groove című kislemeze, mely a brit kislemezlista harmadik helyéig jutott. 2004 tavaszára tervezett második szólólemeze azonban sosem jelent meg. Producereivel összeveszett, a Telstar kiadó pedig tönkrement.

Irány a divatipar!

DVB kollekció a kép alatt
DVb kollekció a kép alatt

Victoria ekkor jó érzékkel ismerte fel, hogy ha továbbra is énekesnőként próbálkozik, azzal gyakorlatilag csak lejáratja magát, viszont a nevét és a figuráját még kamatoztathatja egy másik, a popszakmával részben rokon területen, ahol csillogni lehet, énekelni viszont nem kell: a divatiparban. Ekkoriban még sem ő, sem pedig más nem tudhatta, hogy mennyire jön be a váltás, előélete és hírneve ugyanis legalább akkora hátrány volt, mint amekkora előny. Meg kellett küzdenie azért, hogy ne a focistafeleséggé avanzsált bukott popsztárt lássák benne, aki jódolgában azzal szórakoztatja magát, hogy divattervezősdit játszik.

Első kollekcióját 2004-ben az amerikai Rock and Republic farmermárka számára tervezte: mindössze kétféle farmernadrágból és egy Victoria Beckham-logóval díszített pólóból állt. Mivel a holmik jól fogytak, az együttműködés folytatódott: 2005–2006-ban Beckhamné komplett női farmerkollekciót, majd gyerek- és férfiruhákat is tervezett a cégnek. Időközben pedig harmadik fiának, Cruz Davidnek is életet adott.

2006-ban aztán levált a Rock and Republicról és metroszex-szimbólummá vált férjével, Daviddel megalapították családi divatbirodalmukat, a DVb márkát: nyárra saját napszemüveg-kollekcióval jöttek ki, majd ezt követte ősszel az önálló farmermárka és az első parfüm, az Intimately Beckham. Emellett belefért még egy táska- és ékszerkollekció is, melyet Victoria a japán Samantha Thavasa divatcégnek tervezett.

Anorexiás guminő vagy stílusikon?

Így lett Victoria Beckham sikeres divatguru
Guminő korában

2007-ben a DVb márka termékei az Egyesült Államokban is piacra kerültek, Victoria pedig az Év vállalkozója és az Év nője címet is elnyerte egy brit magazin szavazásán. Bár ekkoriban már egyre inkább látszott, hogy valóban komolyan veszi a tervezői karriert, és nem csupán egy azon hírességek tömegéből, akik úgy mellékesen ilyen projektet is futtatnak, maga Victoria épp ekkor kezdte elveszíteni védjegyévé vált, sikkes stílusát. Bár mindig – még a terhességei alatt is – sovány volt, ezekben a hónapokban  önmagához képest is lefogyott, a haját szőkére festette, a bőrszíne olyan volt, akár egy odaégőfélben lévő gillcsirkéé, a melleit pedig rendszerint nyakig felpolcolva hordta. Úgy nézett ki, mint egy luxuskivitelű guminő, és ez bizony nem állt jól neki. A sajtó és a közvélemény pedig annak rendje és módja szerint sokkal többet foglalkozott a külsejével és az állítólagos anorexiájával, mint a munkájával. 

A „régi Victoria” 2007 őszén, egy 8 órán át tartó hajfestés után tért vissza, melynek során visszakapta barna hajszínét, és már így indult neki a Spice Girls visszatérő turnéjának. Nem ezen múlt, hogy a turné végül megbukott, az élet mindenesetre újból igazolta, hogy Beckhamnének nem a zeneiparban van a helye.

Megtalálta a hangját

Nem volt azonban ideje a visszatérés kudarcán keseregni, hiszen ezekben a hónapokban már tervezői karrierje addigi legkomolyabb dobására készült: egy saját ruhakollekcióra. A kollekciót 2008 szeptemberében, a New York-i divathéten mutatták be. Bár a divatkritikusok negatív prekoncepciókkal telve várták a debütálást, végül el kellett ismerniük, hogy ez a nő bizony tud valamit. A tíz darab sikkes, ultranőies luxusmodellből álló kollekcióval Victoria Beckham végképp letette a névjegyét a divatszakmában.

Az első kollekció
Az első kollekció

Az azóta eltelt négy évben további hét ruhakollekcióval, illetve ezekhez kapcsolódó táska- és cipőkollekciókkal rukkolt elő, szezonról szezonra egyre bátrabb megoldásokkal ötvözve a rá jellemző klasszikusan elegáns alapstílust. Munkáját tavaly a British Fashion díjátadón az Év divatmárkája díjjal ismerték el. Kreációt olyan világsztárok is szívesen viselik, mint például Kate Winslet, Eva Longoria, Demi Moore, Jennifer Hudson, vagy épp Beyoncé.

Harper Seven táskakollekció a kép alatt. Kattints!
Harper Seven táskakollekció
a kép alatt. Kattints!

Méltóság és humor

Ugyan az évek folyamán David Beckham többször is botrányba keveredett amiatt, hogy megcsalta nejét, Victoria ezeket az ügyeket kifelé mindig is a rá jellemző méltósággal volt képes kezelni, a Beckham család pedig – számos hasonló karakterű sztárcsaláddal ellentétben – a mai napig is együtt van. Tavaly megszületett első kislányuk, Harper Seven is, aki a saját cukiságának és édesanyja stílusérzékének köszönhetően pár hónapos korára kúlságban maga mögé utasította a teljes celebgyerekmezőnyt.

Beckhamnét persze kikezdték amiatt, hogy kislányát úgy cipeli magával mindenhová, akár egy trendi táskát. Ő viszont erre kimondottan elegánsan kontrázott rá, amikor új táskakollekcióját Harperről nevezte el, egyértelművé téve, hogy attól még, hogy nyilvánosan csak elvétve mosolyog, nagyon is van humora, méghozzá nem is akármilyen.

Bár a londoni olimpia záróünnepségén néhány percre visszatért a popszínpadra, ma már nem kérdés, hogy Victoria Beckham elsősorban divattervező. Története pedig azt bizonyítja, hogy még ha világsztár vagy, akkor is szükséged lehet B tervre

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top