Öltözködjünk

A divattervező, akinek szinte szitokszó a divat – 77 éves Ralph Lauren

Bölcs gondolatok a legendás tervezőtől munkáról, divatról, stílusról, egyéniségről, nőkről, és úgy általában az életről. Mert Ralph Laurennek mindenről van mondanivalója.

Ralph Lauren azt mondja, ha valaki megírná az élettörténetét, és ő kívülállóként elolvasná, csak legyintene, hogy “á, ilyen nincs”, mert olyan az egész, mint egy álom. Tény, ami tény, nem éppen hétköznapi sztori, hogy a fehérorosz zsidó bevándorlók gyermekeként, a második világháború hajnalán a New York-i Bronxban született fiúból a huszadik századi divat egyik meghatározó alakja és egyben a világ 235. leggazdagabb embere lett, aki nem mellesleg 52 éve (!) él boldog házasságban három gyermeke anyjával, Ricky Anne Loew-Beerrel.

Ugyanakkor elég néhány mondatot meghallgatni vagy elolvasni a karrierje kezdetén saját készítésű nyakkendőit egy fiókból áruló Laurentől, hogy lássuk: egyáltalán nem csak a szerencsén vagy a bolygók kedvező állásán múlt a siker, hanem azon is, hogy egy kivételesen érzékeny, bölcs, az egyéniséget mindennél előbbre helyező és a megalkuvást hírből sem ismerő emberről beszélünk. Hetvenhetedik születésnapja alkalmából át is adjuk neki a szót, hogy mondja el a véleményét divatról, stílusról, a munkájáról és a nőkről, meg ezeken keresztül úgy általában az életről, mert mindenki csak tanulhat tőle.

A munkájáról

Bárcsak mindenki olyan lelkesedéssel végezné a munkáját, mint Ralph Lauren! A divattervező eredetileg üzleti iskolába járt, de onnan kirúgták, majd a hadseregnél szolgált két évet, mielőtt eladó lett. “Sosem jártam divatiskolába. Azt sem tudtam, mi az, hogy divattervező. Azt tudtam, hogy van bennem valami, de azt nem, hogy mi. És könnyen kiderülhetett volna az is, hogy valójában nincs bennem semmi.”

A sikere nagyban annak köszönhető, hogy ilyen reálisan látta a világot, és magától sem volt soha elszállva. “Szeretem a romantikát, szeretem a csillogást, és szeretem a realizmust. Szerintem ez nagyszerű kombináció.”

Ralph Lauren az irodájában 1971-ben (Fotó: Zachary Freyman/Getty Images)
Ralph Lauren az irodájában 1971-ben (Fotó: Zachary Freyman/Getty Images)

Hogy jobban értsük, mit is gondol a munkájáról, nézzük meg, miket mondott róla Ralph Lauren maga:

  • “Amikor ruhákat tervezek, filmet forgatok.”
  • “Az én álláspontom az, hogy azoknak tervezek, akik megveszik a ruháimat, és ezzel berendezem a világukat. Nem egyszerűen ruhákat készítek, nekik készítek ruhákat.”
  • “Sosem akartam divatos lenni, ugyanis ha divatos vagy, egyszer ki is mész a divatból.” 
  • “Számomra az klasszikus, ami időtlen, ami időtálló. Az, ami sosem megy ki a divatból. A Polo és az összes általam tervezett ruha arról szól, amiben hiszek, ezek olyan dolgok, amik örökké tartanak. Szeretem a maradandó dolgokat.”
  • “Hatott rám a brit divat, de valójában nem a divatról van itt szó. Hanem a brit emberekről. Azt hiszem, engem mindig is az emberek érdekeltek, az, hogy milyen a stílusuk és hogyan élnek.” 
  • “Amit én csinálok, az nem mindenféle fantáziákról szól, hanem a minőségről, a valóságosságról, az életszerűségről és a divattal való szembenállásról. Mindarról, amit birtoklunk és becsben tartunk. Én nem dobom ki a ruháimat. Csak jobbak lesznek az idő múlásával.”

A divatról

1991-ben megkapta a CFDA életműdíjat, a tervezői elismerés mellett azonban például Nicolas Sarkozy a franciák egyik legrangosabb díjával, a Légion d’honneur-ral tüntette ki. Talán éppen azért is, mert átérezték, mi is a lényege Ralph Lauren munkáinak, hogy a divatot nem úgy látja, mint szép ruhák gyűjteményét. 

Ralph Lauren egy 1997-es New York-i divatbemutatóján (Fotó: Jon Levy/Getty Images)
Ralph Lauren az 1997-es New York-i divatbemutatóján (Fotó: Jon Levy/AFP)
  • “A divat nem feltétlenül a címkékről, a márkákról szól. Sokkal inkább arról, ami belülről jön, a bensőnkből.”
  • “Úgy gondolom, mára az egész világ egybeolvadt. A divat minden irányból formálódik – Japánból, Amerikából, Franciaországból, Olaszországból, az utca embere felől. Ott van mindenhol. És a világot izgalmassá teszi, hogy ennyi minden történik egyszerre.”
  • “A divat a változásról szól. A fiatalságról. Az ambíciókról. Arról, hogy mi történik a világban. Rengeteg aktuális történés egyvelege, amelyek rengeteg különböző irányból érkeznek. Folyamatosan készen kell állnunk a befogadásra.”

Stílusról

Ha ezt mondta a divatról, akkor el lehet képzelni, hogy a stílusról mennyire más a véleménye. Az egyik legstílusosabb embertől pedig érdemes megfogadni néhány gondolatot. 

Ricky és Ralph az idei New York-i divathéten (Fotó: Peter White/Getty Images)
Ricky és Ralph az idei New York-i divathéten (Fotó: Peter White/Getty Images)
  • “Egyszerűbb követni a divatot, mint kialakítani a saját stílusunkat.”
  • “A stílus roppant személyes dolog. Semmi köze a divathoz. A divat hamar elmúlik. A stílus örök.”
  • “Az egyéni stílus az önbizalmon múlik, azon, hogy tudod, mi áll jól rajtad, és azon, hogyan fejezed ki az egyéniségedet. Számomra az a legcsodálatraméltóbb, amikor valaki képes összefoglalni saját magát egy egyéni állásfoglalás formájában. Szerintem meglátszik, ha valakinek van önbizalma.”
  • “Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mi áll jól neki. Hogy melyik világhoz tartozik, és hogyan érez ezzel kapcsolatban. És ne tartson tőle senki, hogy egyfajta megjelenéshez kell ragaszkodni. Légy bármi, ami lenni szeretnél. És légy egyszerre több minden is.”
  • “Mindig is úgy véltem, hogy az ember számtalan különböző életet élhet azáltal, ahogyan öltözik, és azáltal, hogy hová utazik, akár csak képzeletben. A világ nyitva áll előttünk, és minden nap egy lehetőség arra, hogy megújítsuk önmagunkat.”

A nőkről

Aki már látott Ralph Lauren-kollekciót, az pontosan tudja, hogy örök darabokat tervez, amelyek a személyiségét és az élettörténetét is tükrözik. “A férfidivat világában kezdtem, úgyhogy bármerre is tartsak, egy árnyalatnyi férfiasság mindig lesz abban, amit tervezek… És úgy gondolom, hogy egy mélyen dekoltált ruhánál sokszor szexibb is, ha mondjuk férfiöltönyt visel egy nő.”

Ralph és Ricky Lauren otthon a gyerekeikkel (1977)
Ralph és Ricky Lauren otthon a gyerekeikkel (1977)

Nem az az egyetlen véleménye, amit a mai nőknek is érdemes lenne megfogadni. Íme néhány:

  • “A nők egy része azt hiszi, hogy ha idén a miniszoknya a divat, akkor miniszoknyát is kell hordaniuk. Pedig ha valakinek nincs jó lába, rengeteg más választás létezik.”
  • “A glamúr egy attitűd – valamifajta önbizalom kifejeződése. A kivételesen elbűvölő nők mindig elegánsak, de körbelengi őket valami rejtélyesség is, valami, ami izgató. Drámaiak – csaknem érinthetetlenek.”
  • “Nem az életkor a kérdés, hanem az ízlés és az életstílus. Szerintem egy nő bármit felvehet, függetlenül attól, hogy mennyi idős.”

Még több markáns véleménnyel rendelkező divattervező az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top