Öltözködjünk

Így válassz télikabátot, ha plus size vagy!

A hideg évszak legmeghatározóbb ruhadarabja kétségkívül a télikabát. Az első látható réteg, amit viselünk, amely akár elegáns vagy épp laza megjelenést is biztosíthat. Mérettől függetlenül gondosan kell kiválasztani ezt a ruhadarabot, de ha valaki teltebb testalkatú, egy picivel még több figyelmet (és persze kitartást) igényel a megfelelő darab felkutatása. Segítünk.

Mielőtt belevetnéd magad a plázák hömpölygő tömegébe, fontos átgondolni néhány dolgot:

  • Testalkatodat mely fazon hangsúlyozza a legelőnyösebben?
  • Milyen anyag felel meg a használati igényeidnek?
  • Milyen céllal választasz télikabátot – hétköznapi vagy elegáns, alkalmi?
  • Hosszú távú befektetés egy klasszikus darabba vagy szezonális, trendkövető kabát a cél?

A fenti kérdések közül talán az első a legfogósabb, hiszen a költségvetést vagy a viselés gyakoriságát könnyebben meghatározza az ember, mint azt, vajon dupla gombolás vagy szimpla, hosszú vagy dzseki fazon az, ami a legjobban áll neki. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy könnyebben eligazodj a párkák és műszőrme bundák rejtélyes világában. Mert bizony egy teltebb csípő vagy erősebb mellrész nem akadályozhat abban, hogy télen is stílusosan öltöztesd kerekded formáidat.

A próba

Talán egyértelműnek hangzik, de kabátvásárlás előtt mindenképp legyen nálad (vagy rajtad) pár réteg ruha. Nincs is annál kellemetlenebb, ha egy pluszkardigán miatt feszül a kabát a hátadon, de arra is figyelj, ne legyen túl bő, sátorszerű a választott méret. Ha rajtad van a kabát, mozogj is benne, akár vezetést imitálva, hajlongást vagy épp ülést – nem is gondolnád a szalonban, a tükör előtt pózolva, milyen hasznos, ha már ott kipróbálod, valóban kényelmes, a méretednek megfelelő-e a választott kabátod.

Marina Rinaldi

A hossz

Ami a kabát hosszát illeti, általános szabály, hogy a bokát súroló darabok inkább a magas nőknek állnak jól, amennyiben alacsonyabb plus size, úgynevezett petite size vagy, válassz térd fölött érő fazont, ami optikailag nyújtja az alakod. Hidd el, ebben a hosszban is lehet elegáns darabokat találni, nem csupán steppelt dzseki stílusút. Az alacsonyabb plus size nőknek fontos még az oversized kabátok jó messziről való elkerülése, máskülönben slampos, összenyomott hatást érhetnek el megjelenésükkel. Persze a testalkat szélessége a meghatározó, így ha találsz egy tökéletes méretet, de hosszú, ne hagyd a boltban, csak keress egy varrónőt, aki rád igazítja álmaid kabátját.

Marina Rinaldi

A szabás

Mivel nincs két egyforma telt nő, így mindenkinek más terület jelent kihívást. Amennyiben erősebb vagy mellrészen, úgy felejtsd el a nyakig gombolós kabátokat, hiszen azok szó szerint bezárnak. Azonban egy mélyebb gombolású, kivágott nyakrészű kabát tökéletes választás lehet, amit egy finom sállal kiegészíthetsz, hogy melegen tartson. Ami a gombolást illeti, az egysoros kevésbé tereli középső részedre a figyelmet, ami úgy általában az alma formájú nőknek is jótanács. Az A vonalú szabás nagyjából minden típusnak jól áll, de különösen azoknak, akik mellben és hasi részen erősebbek.

Asos

A kabáton elhelyezkedő díszek és zsebek is figyelmet érdemelnek, hiszen ha például szélesebb a csípőd, kerüld a csípő körüli díszeket, de az öv is ide tartozik. Az övet nemcsak ruhánál, de kabátnál is az alakunk finom keretbe foglalása érdekében viseljük, így ha nincs látható derekad, kerüld a derékon megkötős kabátokat. Ezzel szemben az A vonal biztosan jól áll neked is!

Asos

Ha keskenyebb a derekad, szélesebb a csípőd, úgynevezett körte alakod van, nem kell félned a műszőrme kiskabátoktól sem, amelyek pedig alapvetően nagyítják a testalkatokat. Bátran kísérletezz egy pihe-puha rövidebb fazonnal, amely akkor a legelőnyösebb, ha a csípődig érő hosszt választod. A keskeny derék – széles csípő alkatú nőknek remekül állnak még a kissé nyitott aljú, aszimmetrikus gombolású kabátok is, amelyek egy kis rocker sikket kölcsönöznek megjelenésünknek.

Ellen Tracy

Ami a színeket illeti, a klasszikus fekete, barna, szürke biztos választások, amiket nem egy évre vesz az ember. Ne feledd, egy feltűnő mintás darab remek kiegészítő lehet, de nagyban korlátozza a viselések számát és módját. Gondold végig a ruhatárad meghatározó színeit, mintáit, és ha inkább egyszínű nadrágokat, szoknyákat viselsz, bátran vegyél ocelot mintás vagy épp colour blocking szín-összeállítású kabátot.

Marina Rinaldi

A pelerin szabású modellek ugyan nem biztos, hogy a legmelegebbek egy januári hóesésben, ha viszont kiegészítő, amolyan második kabátot keresel, biztosan fogod szeretni ezt a praktikus, akár nadrággal vagy szoknyával is remek összhatást biztosító fazont.

A legfontosabb jótanács pedig, hogy érezd jól magad a kabátodban, hiszen hónapokon át naponta viselned kell majd. Befektetésként tekints rá: elosztva az árat az alkalmak számával, amikor viselni fogod, látod majd, megéri-e beruháznod az adott darabba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top