Öltözködjünk

Így öltözködtek az iráni nők mielőtt kendők alá kényszerítették őket – képek

Iránban az 1979-es iszlám forradalom óta kötelező a nőknek a fejkendő és a testet alaposan takaró öltözék viselése. Előtte ők is sokkal többet mutattak magukból.

A Boredpanda tette közzé a napokban azokat a fotókat, melyek az 1979-es forradalmat megelőző évekből származnak, iráni magazinokból. Ezeken a képeken az iráni nők ugyanúgy néztek ki, mint a nyugatiak: kivágott felsőrészeket, sortot és minit viseltek. Sehol egy csador vagy hidzsáb, de még csak egy fejkendő sem.

Megnézem
Összes kép (1)

Iránban a forradalom óta a nők számára kötelező a kendő viselése, a szabály pedig nem csupán az irániakra, de az országba látogató külföldi nőkre is vonatkozik. Csak az utóbbi nyolc hónapban mintegy 40 ezer gépkocsit állított meg az iráni rendőrség azért, mert a benne ülő női sofőr vagy utas nem volt megfelelően elfátyolozva. Sajtójelentések szerint szeptemberben két iráni nőt 260 dolláros (közel 75 ezer forintos) pénzbírságra ítéltek az “iszlám kendő helytelen hordása” miatt.

A szigorú szabályból pedig egyre több asszonynak van elege. Többek között Masih Alinejad iráni újságírónak és szabadságjogi aktivistának is, aki mozgalmat indított a törvény ellen. Elkezdett olyan fotókat posztolni magáról Facebookon, melyeken nem viseli a hidzsábot, képeinek pedig nagyon hamar hatalmas sikere lett. Rövid idő alatt több mint 800 ezren csatlakoztak a bátor demonstrációhoz. Mára már több ezer iráni nő vette le fejkendőjét, és mutatta meg haját az interneten.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top