Otthon

Olaj a lefolyóba?

Az elsõ rántotthusi-sütögetés után ott álltam a vasárnapillatú konyhában, kezemben egy serpenyõ egészen fáradt olajjal. Ezzel most akkor mi legyen? - töprengtem egy keveset, aztán belezúdítottam az egészet a WC-be.





Nem kevés munkámba került, hogy a korábban ragyogó fehérségű WC-csészéről maradék nélkül eltüntessem a barnás, csillogó zsírpacnikat, de ez csak a probléma egyik része volt, a másik a mindenkori sült krumplik, lángos- és fánksütések aggasztó problematikája: az, hogy mégis mi legyen az olajjal?

Körkérdés formájában végül mindig ugyanoda jutottunk nőtársaimmal, hogy az olajat ki az eredeti műanyag flakonban, ki konzervdobozban, ki üres kovászos uborkás üvegben gyűjti ugyan, de végül is csak a csatornarendszerbe engedjük bele. A rosszabb variáció a kukába hajítás a fent említett tároló alkalmatosságok egyikében. Abban azonban mindenkivel egyetértettünk, hogy nem könnyű megszabadulni a használt olajtól.


Egyszer valaki azt mondta, hogy ő hallott arról, hogy ezt az olajat valaki valahol összegyűjti, valahova le lehet tenni kannában, valaki ajánl erre egy környezetvédőbb, talajkímélő és főleg vízbarát megoldást, de hogy mi ez és hol van, azt nem nagyon sikerült kinyomozni.


A veszélyes hulladéknak tekinthető háztartási olajat ma Magyarországon egyetlen szervezet gyűjti és kezeli. Az országos hálózattal rendelkező Biofilter Környezetvédelmi Kft. szerződéses partnereinek 60 literes zárható gyűjtőedényt biztosít, amelyet megegyezés szerinti gyakorisággal szállít el, és cseréli az edényt üresre.


A szolgáltatás ingyenes, és hívható a következő kék számon: 06-40-442-999.


A hatvan literes mennyiség egy átlagos háztartásban csak igen lassan csordogál össze, viszont ha társasházak lakói, esetleg egy utcában többen összefognak, máris van egy új és jó megoldás a fáradt olajak ügyében – mindannyiunk érdekében, a környezetünkért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top