Otthon

Táblás játékok

Vannak játékok, amelyek egy életen át elkísérik az embert. Gyerekként a szüleinktõl tanuljuk õket, hogy aztán egy-egy esõs vasárnap délután mi is továbbadjuk õket saját csemetéinknek.







Kattints a képre!
Ám nemcsak a játszás adhat örömet, maga a játékkészítés is: lepjük meg barátainkat, szeretteinket és magunkat saját kezűleg gyártott, egyedi játékkészlettel!

Régi kedvenc játékainkat készítettük el egyszerű formában, amelyhez már csak egy méretre vágatott, csiszolt szélű üveglapra van szükség, és máris kedvünk szerint cserélgethetjük a játékmezőket. Az egyes táblákat akár a dohányzóasztal üveglapja alá is helyezhetjük.


Alapanyagok, kellékek:





• 3 db 32×32 cm-es polipropilén fólia (Klöckner-fólia)
• 1 db 32×32 cm-es 0,8-as üveglap
• 1 m 50 cm széles, fekete öntapadós fólia
• olló
• sniccer
• ceruza
• vonalzó
• dekorációs üvegpasztillák a bábukhoz


Az elkészítés menete:

Az alap előkészítése
A mellékletben található sablont másoljuk át egy papírlapra, és helyezzük a műanyag fólia alá úgy, hogy a játékmező középre, a szélektől 2-2 cm-re essen. Kis darab ragasztószalaggal rögzíthetjük a hátoldalán. Vágjunk le az öntapadós fóliából egy 29×29 cm-es darabot, és ragasszuk az alapfólia közepére.






1. A sablon használata
A sablon szélén kilógó szürke segédvonalakat használva, sniccerrel vágjuk körbe a 28×28 cm-es játékmezőt, majd vonalzó mellett vagdossuk be a sakktábla hálórendszerét is. Ügyeljünk arra, hogy éppen annyira nyomjuk a sniccert a felületre, hogy azzal csak az öntapadós fóliát vágjuk el, az alatta lévő műanyag lapot ne! Ez különösen fontos a játékmező szélein, mert ott látszani fog a karcolás.






2. A sakktábla kialakítása
A sniccer hegyével szedjük vissza a fölösleges öntapadós fóliát: a sakktábla felosztásának megfelelően minden második kockát húzzuk le. Végül távolítsuk el a körbevágott széleket is.


3. A go és a malomjáték
Fél cm szélesre vágott fóliacsíkok felragasztásával készítjük a játéktáblát a góhoz és a malomjátékhoz. Vágjuk ki a csíkokat az öntapadós fóliából: a malomhoz 16 db, 20-30 cm hosszú csíkra, a góhoz 18 db, 30 cm-es csíkra lesz szükség. (Ez utóbbi a játék nehézségi fokától függően változhat, hiszen lehet ennél nagyobb táblán is játszani.)




Az átmásolt sablont rögzítsük a műanyag lap alá középre, majd a segédvonalaknak megfelelően ragasszuk fel a fóliacsíkokat. A sarkoknál a túllógó darabokat sniccerrel vágjuk be, és húzzuk le a műanyag lapról. Ahol a csíkok fedik egymást, a felső fóliát metsszük be sniccerrel az alsó vonalában, és óvatosan húzzuk le az apró darabot. Így olyan lesz a végeredmény, mintha a csíkokat felrakás közben illesztettük volna egymáshoz. Ezzel a módszerrel azonban sokkal gyorsabban, pontosabban tudunk dolgozni.





4. A játékfigurák

Válogassunk össze megfelelő számú és formájú üvegkavicsot a játékokhoz. A malom és a go esetében elegendő, ha egyforma mintázatú, kétféle színű üvegpasztillákat választunk, de a sakkhoz jelölnünk is kell a különféle figurákat.





Ráadás ötlet
A go játékhoz annyi kőre van szükség, ahány metszéspont van egy táblán. Haladóknak készült, nagyobb tábla esetén ez tetemes mennyiség lehet, ezért helyettesíthetjük az üvegpasztillákat mással is: parafa dugóból vágott szeletekkel, termésekkel, fakorongokkal.

További ötletek, játékszabályok itt »

A gyalogosok jelölése a legegyszerűbb: sötét és világos fóliából készült pöttyöket ragasszunk a kövek közepére, amelyeket lyukasztóval gyorsan elkészíthetünk. A többi figurához a mellékletben található minták alapján készítsünk jelöléseket.















Alapanyagok:



  • polipropilén műanyag lap, 70×100 cm-es, 500 Ft/ív
  • 4 öntapadós fólia, 290 Ft/m (Panton)
  • üvegkocka, csillag, szív, 40 Ft/db
  • üvegpasztillák, üvegkövek, 290 Ft-tól/100g (Hobbyművész, Kézműves Bolt, Boszorkánysarok)
  • üveglap, 1700 Ft-tól (üvegesek)





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top