Otthon

Szatyorral a kezünkben

Mikor teszünk kevésbé rosszat: ha soha le nem bomló nejlonzacskót, vagy ha könnyen lebomló papírszatyrot veszünk? Adódik a válasz, de itt találkozunk a fakivágás kérdésével.





Kényelmes megszokások

Elkényelmesedtünk. Hozzászoktunk, hogy a legtöbb butikban és nagyáruházban, de még a sarki zöldségesnél is kapunk szatyrot, amiben hazavihetjük a vásárolt termékeket. Ezen az eladói magatartáson csak kis mértékben változtatott az év elején bevezetett darabonkénti 3-25 Ft-os környezetvédelmi termékdíj. Ingyen általában nejlon reklámszatyrot kapunk. Ha fizetnünk kell a szatyorért (5-100 Ft-ot), gyakran választhatunk, műanyag- vagy papírtáskát szeretnénk.

A legtöbb papír- és nejlonzacskó minősége annyira rossz, hogy csak addig tart ki, amíg hazaérünk. Ha szeretnénk, akkor se tudjuk többször használni, mert leszakad a füle, illetve szétszakad. Egy-egy nagyobb vásárlás után legalább 3-4 db szatyorral térünk haza, és mivel a legtöbbjét nem fogjuk ismét használni, ezért rögtön a kukába dobjuk.

Tipp: A hazavitt műanyag szatyrokat ne dobjuk ki, hanem használjuk szemetes zacskóként. Ezzel nem csak a további hulladék-előállítást csökkenthetjük, hanem szemetesre sem kell külön költenünk.






Ízelítő a jövőből

A fák védelmére megoldást jelenthet az újrahasznosított papírból készült szatyor, viszont ezt sem ránézésre, sem a feltüntetett jelekből nem tudjuk eldönteni. Ugyanez igaz a műanyag újrahasznosítására is. A lebomló műanyagzacskó nem álom csupán, létezik. Az adalékanyagok mennyiségétől függ, hogy tartósságuk néhány nap, vagy több év. A lebomló műanyag napsugárzás, oxigén és megfelelő hőmérséklet hatására apró részecskékre bomlik, viszont lebomlás után a környezetre gyakorolt hatását még vizsgálják.






Durrogó zacskó


Gyerekkoromban imádtuk a kiflis zacskót felfújni és szétdurrantani. Sajnos, egyre ritkább, hogy kifli- és zsemlekínálóknál papírzacskót találunk. Ez nem csak az elmaradt móka miatt okoz gondolt, hanem a vékony, gyenge, kicsi zacskók a későbbiek semmire sem használhatók, szemétbe kerülnek és növelik a le nem bomló (azaz 8-10 ezer év alatt lebomló) hulladékok már így is óriási hegyét, elégetve pedig egészségre és környezetre ártalmas anyagok szabadulnak fel. Ugyan mit számít egy zacskó? Ha csak az ország fele egy nap eggyel kevesebb ilyen zacskót használ, akkor 5.000.000 nejlonzacskóval kevesebb kerül a szemétbe. Igaz a mondás, hogy a nagy dolgok, egyéni szinten, aprósággal kezdődnek.

Tipp: Ne fogadjunk el úton-útfélen műanyag zacskókat, főleg ne a kisebb áruval adottakat, apró, még szemetesnek sem használhatókat.






Kosár és vászonszatyor

„Ha vigyázni akarunk környezetünkre, elsősorban a hátrahagyott hulladékmennyiséget kell csökkentenünk. Felelősen akkor gondolkodunk és élünk, ha egy-egy tárgyat többször használunk. Különösen igaz ez szatyrok esetében. Ne reklámszatyor és papírzacskó között válasszunk, hanem inkább vigyünk magunkkal vesszőkosarat vagy vászontáskát.” – mondja Dudás Csaba, a Hulladék Munkaszövetség lakossági tanácsadója.
A kosár mérete miatt nehezen szállítható, de aki autóval megy bevásárolni, tárolhatja a csomagtartóban. A kosár tartóssága a legjobb, szinte egy élet kell, hogy egy háziasszony elnyűjön egyet. 3.000-4.000 Ft-tól vásárolhatunk gyönyörű vesszőkosarakat.

A vászontáska strapabírása kisebb, mint a kosáré, de jóval nagyobb, mint az erős nejlon- vagy papírszatyroké. Összehajtva kis helyet foglal, elfér egy női retikülben, vagy hátizsákban is. Többféle füllel lehet kapni. Praktikus szempont: a cipekedést megkönnyíti a vállra akasztható fül. A legegyszerűbb lenvászon szatyrok már 300-400 Ft-ért beszerezhetőek és tisztántartásuk sem jelent gondot, hiszen moshatóak.

Tipp: Egyedi táskákat lehet készíteni különféle kézműves technikákkal: textil festés, decoupage, batikolás, gyöngyfelvarrás stb.

További információ: Hulladék Munkaszövetség » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top