Otthon

Mintamánia – A bohókás pöttyös

Nemcsak üdítően lendületes, játékosan mozgalmas, hanem körüllengi valamiféle gyermekkort idéző, szeretetre méltó és spontán báj is. Szerencsére a pöttyökkel díszített cuccok tárháza szinte végtelen, mazsolázgass te is belőlük kedvedre!
A képekre kattintva megtalálod a termékek lelőhelyét!

Egy különleges, egyedi mintában talán az a legjobb, hogy sosem unalmas, hisz észrevétlenül egy pici izgalmat, apró, életteli színfoltot csempész a hétköznapokba. Mindegy, hogy a ruhádon, kiegészítőiden vagy kedvenc használati tárgyaidon hordod, netán otthonodat, irodádat díszíted vele, messziről kiáltja helyetted, hogy „nézd csak, ez vagyok én!”.

Sorozatunk első részében az egyik legvidámabb mintát, a pöttyöst vettük alaposan szemügyre.

Mintamánia – A bohókás pöttyös

Pöttyök – korhatár nélkül

Bár a köztudatban a pöttyöknek előszeretettel tulajdonítanak valamiféle kislányos bájt, ez a minta nem feltétlenül gyerekes, sokkal inkább vidám, lendületes, fiatalos és játékos, akárcsak a kör maga. Tény, hogy ezen tulajdonságainak jóvoltából kiválóan használható gyerekszobába, de közel sem csupán a csemeték kiváltsága, más környezetben is kitűnően megállja a helyét.

Mintamánia – A bohókás pöttyös

Szakértőnket, Benedek Erika lakberendezőt kérdeztük arról, kinek ajánlaná a pöttyös enteriőr kialakítását, és egyáltalán milyen személyiséghez illik. „Mindenképp egy játékosabb, nem túl konzervatív felfogásról árulkodik, ha valaki a pöttyök kedvelője. Nemre és korra való tekintet nélkül használhatók a pöttyök, a megfelelő színben, méretben, elosztásban lehetnek úgy maximálisan férfiasak, mint nőiesek, kislányosak vagy akár idősebb korosztályhoz illők.

A pöttyök tehát tulajdonképpen otthonunk bármely részében helyet kaphatnak, csak megfelelően kell őket kiválasztani és elhelyezni. Ha tudatosan vadászni kezded ezt a mintát, meg fogod látni, mennyi különféle pöttyös létezik. Az egyszínű, finom, apró vagy közepes pöttyök hagyományosabbnak mondhatók. Bár ezek is jótékonyan feldobják a helyiséget, ne ijedj meg az extrémebb mintáktól sem.

Mintamánia – A bohókás pöttyös

Megfelelő nagyságú térben jól mutathatnak a vadabb, elnagyolt, netán óriási pöttyök is. Érdekes hatást közvetítenek az erős kontúrral körberajzolt motívumok, mialatt a többszínű vagy váltakozó méretű pöttyökből álló minta kicsattanó energiával tölti meg a szobát. Fontos, hogy ez utóbbihoz mindenképpen semleges színeket válassz kiegészítésnek, hogy ne legyen túl frusztráló a végeredmény. De általánosságban is igyekezz a pöttyös minta motívum- és háttérszínét úgy megválasztani, hogy passzoljon a szoba már meglévő színképéhez.

Mintamánia – A bohókás pöttyös
Mintamánia – A bohókás pöttyös

Mi illik hozzá?

Mivel ez a minta önmagában is elég figyelemfelkeltő, jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen jellegű más tárgyakat tegyünk mellé, nehogy túl tolakodó, zavaró legyen az összhatás. „A pöttyös minták mellé inkább a kör alakú, hengeres, íves vonalvezetésű tárgyak illenek, a túl szögletes, éles sarkok kevésbé. Ugyanakkor például a megfelelő minta kiválasztása mellett akár a minimálstílusban is használhatunk pöttyöket, egyenes vonalú berendezés mellett – mondta el lakberendező szakértőnk, akitől azt is megtudtuk, hogy ügyesen összeválogatva akár többféle pöttyös minta is jól mutathat együtt. – Tulajdonképpen szabad többféle pöttyöt egymás mellett alkalmazni, de azok megfelelő kiválasztásához igen nagy körültekintés és jó ízlés szükségeltetik. Szóval csak óvatosan! A pöttyöshöz szintén jól mutat még a csíkos is.

Mintamánia – A bohókás pöttyös


Hogyan csaljunk vele?

A minták mérete természetesen befolyásolja az optikai térhatást is. Míg kis helyiségekbe az apró minta javasolt, nagyobb terekben bátran alkalmazhatók a nagy minták.

Tipp:
Apró fürdő- vagy hálószobádba válassz kisebb léptékű pöttyös mintát, vagyis olyat, ami kisméretű motívumokból tevődik össze, így „növelheted” a teret. Ellenben ha elég tágas a nappalid, ide bátran válassz nagy léptékű mintát, akár olyat, ami elnagyolt, méteres átmérőjű pöttyökből áll.

Mintamánia – A bohókás pöttyös
Mintamánia – A bohókás pöttyös

Hol kaphat helyet?

Ha különösen nagy felületen, falon vagy padlón alkalmazod a pöttyöket, a helyiség garantáltan nem lesz „tucatkategória”, sem pedig unalmas. Ha tapétából, csempéből vagy járólapból választasz pöttyöset, fokozottan figyelj arra, hogy a többi berendezési tárgy mindenképpen egyszínű és minél egyszerűbb kialakítású legyen.

Mintamánia – A bohókás pöttyös
Mintamánia – A bohókás pöttyös
Mintamánia – A bohókás pöttyös

Remekül visszaadják ezt a mintát a különböző lakástextilek. Legyen szó ágyneműhuzatról, szőnyegről, törölközőről, díszpárnáról vagy drapériáról, a játékos hatás nem marad el.

Mintamánia – A bohókás pöttyös
Mintamánia – A bohókás pöttyös

Tipp: Izgalmas, mégis egységes, harmonikus hatást kelt, ha egyazon minta a helyiség több pontján visszaköszön. Válassz egy mutatós anyagot, és készíts saját kezűleg vagy varrass több különféle textilkiegészítőt! Például sötétítőfüggönyt, díszpárnahuzatot, asztalterítőt, de akár a bútorokat is behúzhatod ugyanezzel a kelmével.

Keresd a pöttyöket más használati tárgyakon is! Számos fürdőszobai és konyhai kiegészítőn találkozhatsz velük, válogass közülük kedvedre, és bolondítsd meg a helyiség arculatát! A szürke falakat is feldobhatod egy pöttyös órával vagy képkerettel, sőt akár a laptopodat is pöttyös bőrbe bújtathatod, vagy indulhatsz bevásárolni egy szuper pöttyös tatyóval.

Mintamánia – A bohókás pöttyös

Mintamánia – A bohókás pöttyös


Egy kis pöttytörténelem

A művészettörténetben az 50-es, 60-as évekig szinte meg sem jelent a pöttyös minta, először a pop-artban találkozhattunk vele. Valódi, nagy divatjáról szintén a 60-as években beszélhetünk, persze időnként azóta is fel-felbukkan. Mostanában tapétában találhatunk belőlük nagyon sokfélét, rengeteg stílushoz illően. Az elmúlt években közkedvelt retró használja nagy előszeretettel” – mondta el szakértőnk, Benedek Erika. (Ha szeretnél kapcsolatba lépni vele, kérdezz tőle a Nők Lapja Cafe szakértői oldalán, vagy keresd fel a honlapját: www.loewedesign.hu)

Mintamánia – A bohókás pöttyös

Otthon provence-i stílusban »

Mintamánia – A bohókás pöttyös

Csábító pin-up csajok a lakásban »

Mintamánia – A bohókás pöttyös

Színkalauz: mindent a zöldről »

    

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top