Otthon

Virágos szeptember: 6 meseszép növény őszre

Az őszirózsán és krizantémon kívül számtalan cserje és virág pompázik ősszel. Jó, őket is nagyon szeretjük, de ültessünk most sóvirágot is, illatozzon idén szellőrózsa is a kertünkben!

1. Cickafark (Achillea)

Gyógynövényként és szárazvirágként egyaránt becsülik, kerti változatai között találunk aranysárgákat, pirosakat és rózsaszínűeket, ezek különösen sziklakertben mutatnak szépen.

Virágos szeptember


2. Sóvirág
(Statice tatarica)

Ugyancsak az őszi sziklakert – és majd a szárazvirág-csokor ékessége – lehet. Évelő és egynyári fajai minden földtípussal megelégszenek, még szikes, homokos talajon is jól fejlődnek.

Virágos szeptember

 


3. Szellőrózsa
(Anemone)

Virágos szeptemberKözülük két faj is nyár végén, ősz elején rugaszkodik neki a virágzásnak.

A kínai szellőrózsa (A. hupehensis) félméteres száron hozza rózsaszín virágait laza fürtökben. Napos vagy félárnyékos helyet kedvel.
A japán szellőrózsa (A. japonica, A. hybrida) keresztezés útján jött létre, és az előbbinél kétszer magasabb a szára.
Virágai egyszerűek vagy félig teltek, és fehér vagy különböző rózsaszín árnyalatokban nyílnak. Most ültessük el, mert később a hideg, lehűlt talajban a gyökerek nem fejlődnek jól!

Jó tudni: Ne felejtsük el a tél beállta előtt száraz avarral takarni, mert fagyérzékeny!

 

4. Lángvirág (Phlox)

Júniustól kezd virágozni, és be is fejezné e tevékenységét a nyár végén – ha nem vágnánk le rendszeresen az elnyílt virágokat. Ha viszont ezt megtesszük, belevirágzik az őszbe. Van közöttük egynyári és évelő, alacsony és magas faj, a nemesített változatoknak se szeri, se száma. A virágok színe a fehértől a rózsaszínen át a vörös minden árnyalatát felöleli. Ültethetjük sziklakertbe, ágyásszegélybe vagy csoportokba. Az alacsony fajták virágszőnyegként terülnek el a kertben.

Virágos szeptember

 


5. Őszi kikerics
(Colchicum autumnale)

Valódi botanikai csemege, amely rózsaszínre festi a szeptemberi erdők tisztásait. Eszünkbe ne jusson kiásni vagy letépni, mert védett növény! Inkább vásároljuk meg a termesztett fajták hagymagumóit.

Virágos szeptember

‘Roseum plenum’ telt virágú változata csodaszép. Kecses, törékeny megjelenésén túl, különlegessége abban áll, hogy ősszel csak a virágok bújnak ki a földből, a levelek tavasszal követik. Ültessük üde, nedves talajba, és ha száraz az ősz, locsoljuk rendületlenül!

Virágos szeptember6. Szarkaláb (Delpinium cultorum)

Ha évelő szarkalábat szeretnénk jövő ilyenkor látni a kertünkben, most vessük el húsz-huszonöt centiméteres sorközökben a magokat, majd kikelés után ritkítsuk.

A fő virágzási időszak június-júliusra esik, ám ha az elnyílt részeket visszavágjuk, szeptemberben újabb hullámban fog virágozni. Rengeteg színvariációban kapható, és évről évre dúsabban pompázik.

Tipp: Tőosztással is szaporíthatjuk, és ekkor arra is lehetőség nyílik, hogy külön színcsoportokat hozzunk létre.

 

Újdonság:

Rózsa nélkül nincsen kert, és ezt tudják a nemesítők. A német W. Kordes által létrehozott floribunda, futó, miniatűr és talajtakaró rózsákat immár idehaza, Szőregen állítják elő – tudtuk meg a Budai Kertcentrum vezetőjétől, Kazsuk Bélától.

Virágos szeptember

Ugyancsak ő ajánlja a hosszan virágzó, angol nemesítésű ‘Home & Garden‘ fajtákat, amelyek szépségét társnövényként kiemeli a puszpáng, a tiszafa vagy az azonos időben virágzó iszalag (Clematis).

Igen gazdag a választék nyáriorgonából (Buddleia) is. Bíbor színekben pompázik a ‘Royal Red’, illatos sötétlila virágokat hoz a ‘Black Knight, és gazdagon virágzik a ‘White Profusion’ fajta.

Fontos: az elnyílt virágokat mindig vágjuk le! És nemcsak azért, hogy ápolt benyomást keltsen a bokor, hanem ezzel új virághozatalra késztetjük a növényt.

Virágos szeptemberCikkünk a Nők Lapja legfrissebb számában jelent meg.
Az eheti szám tartalmából:

  • A legnagyobb sztárok – sosem látott fotókon
  • Rubint Réka: “Boldog vagyok, hogy nem adtam fel!”
  • Tamással sülve-főve
  • Vénusz legyek vagy inkább boszorkány
  • A szellemi hanyatlás késleltethető 
  • D. Tóth Kriszta: Fogtömés győzelemmel

Előfizetnél a lapra? Itt megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top