A fekete bodza (Sambucus nigra) 3–7 m magasra megnövő cserje, ártéri erdők, cserjések, magas nitrogéntartalmú területek elterjedt növénye. A madarak már felismerték, hogy mennyire finom a bodzabogyó, szívesen segédkeznek a növény elterjesztésében. Egy romépület tetején eltöltött romantikus rigóvacsora és a széthullott magok után nem ritka, hogy a bodza a sanyarú körülmények között is növekedésnek indul.
A bodza hatásosságát a népi és a hivatalos gyógyászat is régóta elismeri, ami nem csoda, hiszen levelén, virágán és kérgén kívül csonthéjas bogyója is többféle hatóanyagot tartalmaz.
Bodzadzsem, ahogy mi csináljuk
A frissen szedett bodzáról villával távolítsuk el a kocsányokat, mosással ezektől és az éretlen bogyóktól is megszabadulhatunk. 1 kg tisztított gyümölcshöz 60 dkg cukor szükséges.
A cukorból 3 dl vízzel főzzünk sűrű szirupot, ezután tegyük bele a gyümölcsöt és gyors tűznél addig forraljuk, amíg sűrűn folyós lesz. Forralással az esetleg megmaradt mérgező anyagok is eltávoznak. Ha kevesebb időt szánunk a befőzésre, akkor zselésítőt is használhatunk a szilárdabb állapot eléréséhez. Forrón rakjuk üvegbe, majd dunsztoljuk. Kitűnő házi gyógyszert készítettünk.
Milyen gyógyhatásokkal bír a bodza, és honnan tudjuk, mikor kell leszedni a bogyóit? Tovább a hobbikert.hu oldalára!