Otthon

A jövőben robotméhek takarítanak helyettünk

Kirajzanak, és alaposan kipucolják a lakást. Zseniális elképzelés.

Az egyik neves elektronikai cég éves, nemzetközi dizájnpályázatának első díját nyerte el egy fiatal kolumbiai tervező, Arian Perez Zapata alkotása, a Mab automata tisztítórendszer koncepciója. A masina központja egy gömb alakú egység, melyben 908 robotméhecske „lakik”. A kis, repülő robotok gombnyomásra kirajzanak a lakásban, érzékelik a piszkos felületeket, és a belsejükben lévő víz, illetve takarítószer segítségével tisztítják és szagtalanítják, majd visszarepülnek a központi egységbe. A rendszer környezetbarát és energiatakarékos, ugyanis napenergiával működik.

„Az idei győztes koncepció új nézőpontból tekint a robotokra. Megmutatja, hogy a robot nem csupán az embert utánozhatja, hanem a természet mágikus logikája, a közös erőfeszítések és a csoport intelligenciája is inspirálhatja. A Mab egy innovatív koncepció, mely minimalizálhatja akár a magánemberek, akár a vállalkozások napi takarításra fordított energiáját, miközben maximalizálja az eredményeket” – méltatta a találmányt Stefano Marzano vezető tervező, a pályázatot elbíráló zsűri elnöke.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top