Otthon

Itt a tél: fehérbe borul az ország

A hétvégén téliesre fordul az idő. Havazás is lehet, egyes helyeken akár jelentős mennyiség is hullhat. A közútkezelő azt kéri, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon az aktuális útviszonyokról. Vasárnapra már több megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Szombaton hazánk nagy részén több órára kisüt a Nap. Kezdetben északkeleten, keleten lehetnek felhősebb körzetek (akár hószállingózással), majd délután nyugat felől megnövekszik a felhőzet, és estétől havazás kezdődik. A Dunántúlon megélénkül a délkeletire forduló szél. Néhol nappal is fagyhat, hajnalban -1, -6 fok várható – írja az Időkép.hu.

Narancssárga figyelmeztetés

Jelenleg elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében.

Vasárnapra már narancssárga, másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Vas, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, és Bács-Kiskun megyére. Első fokú figyelmeztetést adtak ki Győr-Moson-Sopron, Fejér, Veszprém, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád és Békés megyére. Ezekben a megyékben havazás, hófúvás várható.

Készenlétben a katasztrófavédők és a közútkezelő

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. egyaránt a hétvégén várható télies útviszonyokra hívta fel a figyelmet pénteki közleményben.

A közútkezelő azt írta: a társaság már november 10-e óta téli üzemmódban dolgozik, és bár az elmúlt hetekben nem volt igazán téli időjárás, sok helyen az éjszakai és a reggeli órákban is végeztek síkosságmentesítést, illetve néhány havas napon hóeltakarítást, leginkább az ország északi, magasabban fekvő területein. Így az elmúlt másfél hónapban is több ezer tonna útszóró sót használtak fel a több mint 31 ezer kilométeres országos közúthálózaton.

Mindenki figyelje az előrejelzést!

Az OKF azt kéri, hogy mindenki kövesse az időjárási előrejelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján (www.met.hu), valamint a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve honlapján közzétett információkat. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt is javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem “VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu).

A közútkezelő is azt kéri, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon az aktuális útviszonyokról, a www.utinform.hu oldalon, illetve a közútkezelő hivatalos Facebook (www.facebook.com/magyarkozut) és Twitter (www.twitter.com/magyarkozut) oldalon.

Télies útviszonyok nyugaton

Téliesebb útviszonyokra kell számítani a Körmend, Zalaegerszeg és Keszthely környéki alacsonyabb forgalmú mellékutakon, illetve keleten Nyírbátor térségében, szintén az alsóbbrendű utakon. Kiskőrös környékén deresedés miatt előfordulhatnak még síkosabb mellékúti szakaszok.

Ezekben a térségekben a társaság több tucat munkagépe dolgozik a síkosságmentesítésen. A gyorsforgalmi, valamint a főutak a Dunántúl nagy részén, valamint a középső és a keleti országrészben többfelé nedvesek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top