Otthon

4 otthoni nyári hűsölési módszer

Ha a hőmérő higanyszála 30 fok fölé kúszik, és napokig tartósan ott is marad, a lakás pillanatok alatt felmelegszik. Nincs légkondid és nem is vagy nagy híve? Adunk pár hűsölési tippet, hogy hogyan vészeld át a nyári forró napokat az otthonodban!

1. Páragépek

A légkondinál jóval költséghatékonyabb módszer a páragép, aminek nagy előnye, hogy hideg, vizes levegőt fúj a légtérbe, hátránya, hogy nem az egész lakásba, hanem csak abba a helyiségbe, ahol elhelyezed. Tény, nem egy légkondi, amivel az egész lakást le tudod hűteni a kívánt hőfokra, de a célnak megfelel és hatásos. Például előszeretettel használják ezeket a párásítógépeket, ventilátorokat éttermek, kávézók teraszán is, hogy elviselhetőbb legyen a lét a nagy hőségben.

Mini páragép Fotó: pinterest.com
Mini páragép – fotó: pinterest.com

2. Ventilátor jégkockával

Elkészítheted a saját, házi légkondid olcsón, fillérekből. A páragéphez és a klímához hasonló hatást érsz el egy ventilátorral és egy tálnyi jéggel. Ha a jégkockákat a ventilátor elé teszed és beindítod a gépet, hűs, kellemes levegőt áramoltat feléd.

Márcsak egy tál jégkocka hiányzik és kész is a házi légkondi. Fotó: pinterest.com
Már csak egy tál jégkocka hiányzik, és kész is a házi légkondi – fotó: pinterest.com

3. Moss fel!

A lakás hűsítésére olcsó, de annál hatékonyabb módszer, ha napjában többször felmosol hideg vízzel. Nézd a jó oldalát, egy kosszal megvan a lakástakarítás is, és egy kis időre otthonodban is elviselhetőbbé válik a hőmérséklet.

Igaz, nem a leghálásabb feladat, de a cél érdekében valakinek ezt is el kell végeznie. Fotó: pinterest.com
Igaz, nem a leghálásabb feladat, de a cél érdekében valakinek ezt is el kell végeznie – fotó: pinterest.com

4. Redőny, reluxa, zsalugáter

Ha kint nagy a forróság, napközben érdemes az ablakokat csukva tartani, a szellőztetést hajnalban vagy késő este elvégezni az otthonunkban. A nap sugarai ellen kiválóak a redőnyök, reluxák vagy a zsalugáterek. Ha egyik sincs az ablakodon, az sem gond, fogj egy alufóliát és helyezd fel az ablakra. Mivel kiválóan tükröző anyag, a nap sugarait is visszaveri.

Fotó: pinterest.com
Fotó: pinterest.com

+1 Medence

Persze mindegyik módszer kiváló, de nincs is annál nagyobb királyság, ha a kertben van egy medence is. Ebben az esetben kit érdekel a 30-40 fok, a felmosás, a légkondi és a páragépek. Fürdőruhát fel, és irány a víz!

Ennél jobb hűsítő nem is kell. Fotó: pinterest.com
Ennél jobb hűsítő nem is kell. Fotó: pinterest.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top