Vilcsi Sajtműhely: így boldogul egy 28 éves sajtkészítő anyuka

Németh Orsi | 2015. Szeptember 26.
Lendvai Viola 28 éves édesanya, aki családi gazdaságban, sajtkészítőként áll helyt a mindennapokban. Saját műhelyében készít finomabbnál finomabb sajtokat. Hány nap alatt készül el a parenyica? Milyen ízesítésű sajtokat készít? Melyik az abszolút kedvenc? Többek között ezekről is beszélgettünk!

Sopron mellett egy nagyon pici faluban, Ivánban nőttem fel. Már 6 éve lakom Budapesten, de amikor csak tehetem, beülök a kocsiba és hazamegyek. Mindig elcsodálkozom, hogy otthon mennyire más minden: kiszámíthatóbbak a mindennapok, nincs nyüzsgés, és igen, ez egy olyan hely, ahol a boltban dolgozóknak is jár az ebédszünet.

Egy fiatal pár családi gazdasága a 21. században

Mivel nem lettem boltos, postás, óvónő, de még csak fodrász és műkörmös sem, így újságíróként kilógok az otthoni szakmák sorából. Ha Ivánban vagyok, a többség távolságtartóan méreget, számukra teljesen idegen az én világom. Ezen picit elgondolkodtam, és rájöttem, hogy én is találok a faluban élők között olyanokat, akiknek a szakmája számomra is érdekes és újdonság. Ilyen például Lendvai Viola, Vilcsi világa, akivel ugyan egyidősek vagyunk, mégis tejesen más pályán mozgunk.

Zoltán, Vilcsi és két és fél éves kislányuk, Sára – fotó: dr. Nagy Attila

Így működik a Vilcsi Sajtműhely

Vilcsi és Zoltán családi gazdaságot működtet, ahol Vilcsi mint kistermelő dolgozik, egészen pontosan finomabbnál finomabb sajtokat készít. A munkamegosztás rém egyszerű a családon belül: van egy kis “birtokuk”, ahol a szürkemarhák, lovak mellett teheneket is tartanak. Vilcsi párja, Zoltán feladata többek között a fejés, hogy aztán Vilcsi a frissen fejt tejből sajtot készítsen a saját műhelyében, amit otthon, a pincében alakítottak ki számára. Megmondom őszintén, rákérdeztem, hogy készül el a sajt, de körülbelül a harmadik lépésnél elvesztettem a fonalat, pedig Vilcsi nagy lelkesedéssel mesélte. “Ötven liter tejből körülbelül 5 kiló sajt készül. Készítek gomolyát, parenyicát és krémsajtot is, különféle ízesítésekkel, van snidlinges, medvehagymás, lila hagymás, fokhagymás, köményes, természetesen füstölt és natúr változatban is. A krémsajtot natúr, magyaros és hagymás ízesítéssel készítem” – meséli Vilcsi, aki hozzátette, hogy a gomolyának 7-10 nap is kell, mire elkészül, a többi sajtnak elég 4 nap. Aztán itt egy picit félbeszakadt a beszélgetés, ugyanis Vilcsiék két és fél éves kislánya, Sára, aki a beszélgetés közben anyukája ölében ült, közbeszólt, hogy álmos. Vilcsi felpattant és elvitte aludni a gyerkőcöt. Nem telt el sok idő, Viola ismét ott termett velem szemben és mesélt tovább: “A parenyicát és a lila hagymás gomolyát szeretik a legjobban, mindkettő nagy kedvenc” – mondta, majd hozzátette, hogy szeretné minél szélesebb körben árulni sajtjait, újabban termelői piacra is kijár.

Vilcsi csodaszép és rettentő finom sajttáljai – fotó: Vilcsi Sajtműhely/Facebook
Gomolya és parenyica sajtok különféle ízesítésekben – fotó: dr. Nagy Attila

Jó volt beszélgetni, jó volt Vilcsi világát megismerni, és azt már biztosan állíthatom, hogy Viola sajtjai rettentő finomak, komoly függőséget okoznak.

Vilcsi munkában a sajtműhelyben – fotó: dr. Nagy Attila

Olvass még több cikket sajt témában itt a NLCafén:

Exit mobile version