Sopron mellett egy nagyon pici faluban, Ivánban nőttem fel. Már 6 éve lakom Budapesten, de amikor csak tehetem, beülök a kocsiba és hazamegyek. Mindig elcsodálkozom, hogy otthon mennyire más minden: kiszámíthatóbbak a mindennapok, nincs nyüzsgés, és igen, ez egy olyan hely, ahol a boltban dolgozóknak is jár az ebédszünet.
Egy fiatal pár családi gazdasága a 21. században
Mivel nem lettem boltos, postás, óvónő, de még csak fodrász és műkörmös sem, így újságíróként kilógok az otthoni szakmák sorából. Ha Ivánban vagyok, a többség távolságtartóan méreget, számukra teljesen idegen az én világom. Ezen picit elgondolkodtam, és rájöttem, hogy én is találok a faluban élők között olyanokat, akiknek a szakmája számomra is érdekes és újdonság. Ilyen például Lendvai Viola, Vilcsi világa, akivel ugyan egyidősek vagyunk, mégis tejesen más pályán mozgunk.
Így működik a Vilcsi Sajtműhely
Vilcsi és Zoltán családi gazdaságot működtet, ahol Vilcsi mint kistermelő dolgozik, egészen pontosan finomabbnál finomabb sajtokat készít. A munkamegosztás rém egyszerű a családon belül: van egy kis “birtokuk”, ahol a szürkemarhák, lovak mellett teheneket is tartanak. Vilcsi párja, Zoltán feladata többek között a fejés, hogy aztán Vilcsi a frissen fejt tejből sajtot készítsen a saját műhelyében, amit otthon, a pincében alakítottak ki számára. Megmondom őszintén, rákérdeztem, hogy készül el a sajt, de körülbelül a harmadik lépésnél elvesztettem a fonalat, pedig Vilcsi nagy lelkesedéssel mesélte. “Ötven liter tejből körülbelül 5 kiló sajt készül. Készítek gomolyát, parenyicát és krémsajtot is, különféle ízesítésekkel, van snidlinges, medvehagymás, lila hagymás, fokhagymás, köményes, természetesen füstölt és natúr változatban is. A krémsajtot natúr, magyaros és hagymás ízesítéssel készítem” – meséli Vilcsi, aki hozzátette, hogy a gomolyának 7-10 nap is kell, mire elkészül, a többi sajtnak elég 4 nap. Aztán itt egy picit félbeszakadt a beszélgetés, ugyanis Vilcsiék két és fél éves kislánya, Sára, aki a beszélgetés közben anyukája ölében ült, közbeszólt, hogy álmos. Vilcsi felpattant és elvitte aludni a gyerkőcöt. Nem telt el sok idő, Viola ismét ott termett velem szemben és mesélt tovább: “A parenyicát és a lila hagymás gomolyát szeretik a legjobban, mindkettő nagy kedvenc” – mondta, majd hozzátette, hogy szeretné minél szélesebb körben árulni sajtjait, újabban termelői piacra is kijár.
Jó volt beszélgetni, jó volt Vilcsi világát megismerni, és azt már biztosan állíthatom, hogy Viola sajtjai rettentő finomak, komoly függőséget okoznak.
Olvass még több cikket sajt témában itt a NLCafén:
- Így készül a melegszendvics sajttal és sörrel töltve
- Gyors vacsora: sajtos-baconös lepény
- Glutén- és laktózmentes sajtos rágcsa