Otthon

5 hasznos tanács a lakásfelújítási pályázathoz

Aki figyelmes, számtalan lehetőség közül választhat, amelyekkel megkönnyítheti otthonának felújítását. Pályázatok, kedvező pénzügyi konstrukciók igénybe vételével akár a költségek felét is fedezheti az állami támogatás. Legközelebb az Otthon Melege idei programjára érdemes figyelni, amelyből családi házak energetikai korszerűsítéséhez lehet támogatást igényelni. Mivel a keretösszeg általában hamar kimerül, érdemes minél hamarabb pályázni. Alább 5 praktikus tanács a szakértőtől:

1. Légy az elsők között!

Ne tévesszen meg a több milliárd forintos keret! A pályázati felület megnyitását követően akár 24 órán belül kimerülhetnek a források, mivel egy pályázó több millió forint vissza nem térítendő támogatást is igényelhet! A korábbi, mosógépcserét támogató pályázaton 2 óra alatt lekérték a teljes keretet. Az idei programban 5 milliárd forintot osztanak szét, legfeljebb 2,5 millió forintos egyéni kvótával. 

2. Szánj időt a mellékletek összeállítására!

A kötelezően benyújtandó pályázati mellékletek beszerzése igazi időrabló tevékenység, ezek nélkül azonban esély sincs megnyerni a támogatást. Energetikai tanúsítvány, árajánlat a mesterembertől, eredménybecslés, tervek és kivonatok szükségesek minden ilyen alkalommal. Böngészd át tételesen a beszerzendő dokumentumok listáját, és kezdd el időben a dokumentáció összeállítását! Számíts rá, hogy a szakemberek is kevésbé érnek rá ilyenkor, hiszen sokan fordulnak hozzájuk. Készülj fel anyagilag is, a tanúsítványok kiállítása olykor tízezrekbe is kerülhet!

3. Ne feledd el az ügyfélkapus regisztrációt!

Az állami támogatású pályázatok benyújtása többnyire elektronikus úton lehetséges. Ehhez azonban ügyfélkapus regisztrációra van szükség, amelyet viszont csak okmányirodában, kizárólag személyesen lehet igényelni. Oda pedig időpontot kell foglalni. Világos, hogy a pályázati folyamat néhány nap alatt nem megoldható, érdemes tehát időben, a beadást megelőzően egy-másfél hónappal elkezdeni a rákészülést!

5. Tervezd meg alaposan a költségeket és az ütemezést!

Jól gondold át, milyen felújítást szeretnél végrehajtani, törekedj a leginkább szükséges fejlesztésekre! A pályázatokhoz tételes költségterv és a kivitelezési munkákról szóló előzetes szerződés is szükséges szakemberektől. Úgy kalkulálj, hogy a munkálatok beleférjenek a megvalósítási határidőbe! Az Otthon Melege Programnál például a támogatói okirat átvételét követő egy éven belül meg kell valósítani a fejlesztést. 

5. Legyen meg a szükséges önerő!

Amikor megítélik a támogatást, már késő azon gondolkodni, hogyan teremted elő a saját részt. Gondolj arra is, hogy esetleg nem azt az összeget kapod meg, amennyivel számoltál, ezért tégy félre már jó előre. Az időben elkezdett megtakarításban segítséget nyújthatnak a személyre szabott pénzintézeti konstrukciók.  Az állami támogatású lakás-takarékpénztárral például négy év alatt több mint negyedmillió forint plusz forráshoz juthatsz.  Megtakarításodat felhasználhatod a beruházással járó épületbővítésekre, átalakításokra vagy a pályázattal közvetlenül össze nem függő, de azzal egy időben elvégzendő értéknövelő vagy helyreállító munkálatok finanszírozására.

(Forrás: www.cafepr.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top