Otthon

DIY – nem csak az otthonodnak, de a lelkednek is jót tesz

Az egész napos szellemi munka, az irodai környezet és a hosszú, monitor előtt töltött órák után egyre inkább újraéled bennünk az igény a kézzelfogható tárgyakkal való kapcsolat megerősítésére. A DIY mozgalmak népszerűsége tehát nemcsak a takarékosságban rejlik, hanem abban, hogy az alkotási folyamat során teret kap az önkifejezés, ami által olyan különleges kötődés alakul ki bútorainkkal, amely a készen vásárolt daraboknál elképzelhetetlen. Ebben nyújtanak segítséget a Bondex új termékei, amelyek a piacon újdonságként nem mesterembereket, hanem alkotni vágyó, hétköznapi nőket és férfiakat céloznak meg.

Az Y generáció fiataljait joggal nevezhetnénk DIY generációnak is, hiszen míg a múltban a kézimunka a nagymamák felségterülete volt, úgy az utóbbi években egyre nagyobb szerepet tölt be a fiatal felnőttek életében is valamilyen kétkezi alkotás, kreatív hobbi. A millenniumi nemzedék számára a technológia és a kreativitás elválaszthatatlan, az internet pedig amellett, hogy számtalan inspirációs forrást kínál, tökéletes platform arra, hogy egymást támogató alkotóközösségek jöjjenek létre. Nem véletlen tehát, hogy egyre többen kísérleteznek tárgyak elkészítésével vagy átalakításával is, és egy részük e hobbiból később akár vállalkozást is indít. 

Forrás: Bondex
Forrás: Bondex

A Csináld magad! mozgalmak népszerűségének hátterében más tényezők is húzódnak:
a gazdasági válság hatására újra előtérbe került az egyes tárgyak felújítása az azonnali cserével szemben, ezzel egy időben pedig megjelent a tudatos vásárlás fogalma is. Másrészt egyre nagyobb az igény arra, hogy a tömegtermelés korában ne csak mi magunk különbözzünk, de otthonaink is, ezért tárgyainkat testre szabjuk, mégpedig úgy, hogy a folyamatok aktív részesei vagyunk. Mindez azonban még nem eredményezné a kézművesipar ilyen robbanásszerű növekedését: sokan csatlakoznak a makerekhez úgy, hogy napi 8 órában teljesen más jellegű munkát végeznek, de úgy érzik, hogy a kötelező feladataik során nem tudnak kiteljesedni, mert hiányzik számukra a látványos, kézzelfogható eredmény. Az alkotás közben azonban számos impulzus éri őket, hiszen az agy stimulálásában komoly szerepet játszanak a mindennapi munkában nélkülözött taktilis (érintési) ingerek, amelyek minden más érzékelési terület, és ily módon a kreativitás fejlődését is elősegítik.

Forrás: Bondex
Forrás: Bondex

Az elmúlt években, a mérnöki precizitású minimál formatervezés mellett, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a  lakberendezésben az angol és francia vidéket idéző vintage és shabby chic stílus, melyben a kicsit kopottas, de elegáns formák és pasztellszínek dominálnak. A Bondex Vintage Effect festékek visszaállítják a megkopott fafelületek patináját, kiemelik a fa erezetét és különleges, régies külsőt kölcsönöznek neki. Használatukkal könnyedén palaszürke, jeges márvány, ásványszürke, fehér vagy tengeri köd árnyalatúvá varázsolhatjuk egy-egy kiválasztott bútordarabunkat. Az ezüst és aranybarna színben elérhető Metal Effect Wax és a Patina Effect Wax pedig kiemeli a fa tárgyak jellemző vonásait, éleit, ugyanakkor elrejti a karcolásokat és foltokat. 

Forrás: Bondex
Forrás: Bondex

(Forrás: bondex)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top