Otthon

15 spórolós tipp a fűtési szezonra

Hogy tudtok spórolni a fűtési szezon alatt? Adunk pár egyszerű ötletet, amivel kicsit lefaraghattok a fűtésszámlából!

A rossz idő, a mínuszok beköszöntével elstartolt a fűtési szezon is. Minden évben fejtörés a családoknak, hogy lehetne spórolni, egy kicsit lefaragni a fűtésszámlából. Adunk 10 egyszerű tippet, ami hozzásegíthet a célod eléréséhez.

1. Alvás és a fűtés

Alváshoz nincs szükség arra, hogy 25-30 fok legyen a hálószobában. Sőt sokkal egészségesebb 18-19 fokos hálószobában aludni. Ezért érdemes lefekvés előtt egy órával lejjebb venni a fűtést.

2. Ha napközben nincs otthon a család

Amikor napközben nincs otthon senki, akkor érdemes visszavenni a fűtést, de nem teljesen, ugyanis a teljesen kihűlt lakás felfűtése mindig energiaigényesebb.

TIPP: A konyhában 20 fok is elég, a fürdőszobában 23 fok az ideális, a hálószobában és az előtérben pedig  a 18 fok.

3. Figyelj a radiátorok tisztítására!

Ahhoz, hogy teljes hatásfokkal üzemeljenek a radiátorok, tisztának, pormentesnek kell lenniük. A külső felületeket mosószeres ronggyal érdemes tisztítani, míg a nehezen hozzáférhető részeket portörlővel vagy porszívóval takarítsuk.

15 spórolós tipp a fűtési szezonra

4. Redőnyök, függönyök fontossága

A redőnyök és függönyök távol tartják a hideg levegőt és szigetelik a lakást, így mivel elég hamar sötétedik, már kora este érdemes lehúzni a redőnyöket, behúzni a sötétítőfüggönyöket.

TIPP: Nehéz bútort vagy más berendezést semmiképp se helyezz a radiátor elé, mert így a hő nem tud akadálytalanul áramolni.

5. Szellőztetés télen

Ahelyett hogy órákig engedjük be a friss levegőt, télen inkább alkalmazzuk a rövid, intenzív szellőztetést. Csináljunk kereszthuzatot, így pillanatok alatt kicserélődik a lakás levegője.

15 spórolós tipp a fűtési szezonra

6. Ha kicsi a lakásod

Kicsi lakásban nappal érdemes nyitva hagyni a belső ajtókat, hogy a hőmérséklet egyenletes maradjon. Ha pedig egy helyiségben az átlagosnál melegebbet szeretnél, akkor csukd be az ajtókat, és csak ott fűts. 

7. Ne feledd a szőnyeget!

A padló felől érkező hideg ellen jó megoldás a szőnyeg, ami növeli a komfortérzetet is. Még oda is tegyél le egy-egy szőnyeget, ahova egyébként nem szoktál a nyáron.

TIPP: Növelhetjük a radiátorok hatékonyságát, ha hőtükörfóliát helyezünk a fűtőtestek és a fal közé.

15 spórolós tipp a fűtési szezonra

8. Bejárati ajtóhoz

A bejárati ajtó alatt észrevétlenül jön be a hideg, ezért érdemes huzatfogó párnát használni. Hidd el, sokat fog segíteni!

9. Használjuk ki a nap erejét télen is

Ha süt a nap, engedj be minél több napfényt a lakásba, ez nemcsak a hőmérséklet emelkedéséhez járul hozzá, de a kedved is jobb lesz tőle!

TIPP: Mindenképp ellenőrizzétek a nyílászárók szigetelését, és ha nem megfelelő, öntapadós szigetelőcsíkkal tudtok javítani a helyzeten!

10. Programozott termosztát

A programozott termosztáttal időszakonként beállítható a kívánt hőfok: megadhatod, hogy mire reggel felkelsz, kellemes meleg legyen a lakásban, vagy amikor hazaérsz a munkából, ne a hideg lakás fogadjon. Mindenképp érdemes beszerezni egyet. 

15 spórolós tipp a fűtési szezonra

11. A ház tájolása

Utólag a kész háznál sovány vigasz, de akik most kezdenek bele az otthonteremtésbe, figyeljenek arra, hogy milyen a ház tájolása, ugyanis rengeteget jelent az épület fűtésénél.

12. Tartsd karban!

Fontos a fűtési rendszer karbantartása. Egy levegős fűtőtest 15 százalékkal nagyobb energiafogyasztást jelent. Mindenképp érdemes odafigyelni rá!

TIPP: Tudtad, hogy a hőérzetünket nemcsak a hőmérséklet, hanem a páratartalom is befolyásolja?

13. Csináld magad!

A radiátorok légtelenítéséhez nem kell külön szakembert hívni. Csak egy légtelenítő kulcsra vagy egy csavarhúzóra van szükséged, ami szaküzletekben beszerezhető!

15 spórolós tipp a fűtési szezonra

14. Párásítás

Télen könnyebben válik szárazzá a lakás levegője, ezért érdemes párásítót is használni, ami jót tesz a levegőnek. Ha nem szeretnél több ezer forintos párologtatót vásárolni, akkor a radiátorra tegyél egy vízzel teli edényt. 

TIPP: Ha biztosra akarsz menni, vásárolj hőszigetelő redőnyt, rolót vagy kifejezetten hőszigetelő sötétítőfüggönyt. Ez a befektetés nemcsak télen, nyáron is jó szolgálatot tesz, hiszen kirekeszti a nyári hőséget a lakásból!

15. Amit nem lehet elégszer hangsúlyozni

Az éjszaka 5 fokkal alacsonyabb hőmérséklet a lakásban akár 8-10% fűtőenergia-megtakarítást is jelenthet. Szóval este tényleg érdemes kicsit lejjebb venni a fűtést!

Olvass még a fűtésről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top