Otthon

Így készíts könnyed polcot kétajtós szekrényből

A fabútorok örök életűek, ezt bizonyítja a régi ruhásszekrényből készült, púderrózsaszínben pompázó kecses könyvespolc is. Mely átalakult ugyan, ám mégis magában hordozza a régi idők szépségét.

A régi, nehéz szekrények sokszor elhanyagoltan várják sorsukat egy padláson vagy kerti fészerben, hiszen az idő nyomot hagyott rajtuk, és eredeti pompájukat nem lehet már visszaadni. Ám nem kevés fűrészeléssel és festéssel átalakíthatóak, hiszen az alapanyaguk a legtöbb esetben valódi fa. Ráadásul ma már nem feltétlenül kell a felület teljes csiszolásával fáradozni, hiszen számos olyan festék kapható, melyet akár a lakkozott felületre is fel lehet vinni, és két rétegben fed is. Így búcsút inthetünk a sötét felületnek, és lakóterünk színvilágához igazíthatjuk a régi-új darabot.

Fotó: Csikszentmihályi Márton
Fotó: Csikszentmihályi Márton

Sok esetben maga a bútor határozza meg, hogy mi is az, amire még használható. A legelső lépés, hogy megnézzük, mi a legszebb, és mi az, amit feltétlenül meg akarunk tartani. Az általunk választott szekrény felső része dúsan díszített, igazán tetszetős volt, és a lábai is különlegesek, ám az ajtók és a mély oldalfal már nem annyira. Épp ezért úgy döntöttünk, megtartjuk azt, ami szép, ami pedig nem kell, attól megválunk. Így kettévágtuk a szekrényt és az ajtókból elkészítettük a polcokat, majd egy merész színnel átfestettük. A szép faragást még hangsúlyosabbá tettük a világos ecseteléssel és a sötétebb antikolással.

Fotó: Csikszentmihályi Márton
Fotó: Csikszentmihályi Márton
 
Így készíts könnyed polcot kétajtós szekrényből

A teljes cikket a Praktika magazin májusi számában olvashatod. További kreatív ötletekért kattints a Praktika weboldalára: www.praktika.hu.

További érdekességek a lapból:

Rusztikus ékszerek szövött elemekkel

Hagyomány: szalmaintarzia

Szókirakó párnákból

Papírcirkusz az asztalon

Ökoanyu a natúr illatokról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top