nlc.hu
Otthon

5 gyakori, de kevésbé praktikus konyhai trend

5 gyakori, de kevésbé praktikus konyhai trend

Mert az esztétika nem minden, és ezek a konyhai tárolási trendek egyszerűen sokkal több plusz munkát okoznak majd számunkra. A kevesebb most is több!

Akárcsak a legtöbb trend, a lakberendezési trendek is jönnek meg mennek. Néhány évtizedig velünk marad, néhány viszont csak egy szezonig tart.

A konyha nagy befektetés, évekig együtt kell élnünk azzal a térrel, ezért a legbiztosabb megoldás, ha időtálló, klasszikus dizájnokat választunk, amelyek nem fognak pár év múlva elavulni. És a biztonságos nem feltétlenül jelenti azt, hogy unalmas. A dekorációval, a világítással és a stílus kialakításával sajátos karaktert adhatunk konyhánknak, így elkerülhetjük, hogy a konyhai trendek miatt folyamatosan alakítgassuk a helyiséget.

Rendszerezett konyhai polcok.

Rend a lelke mindennek, főleg a konyhában!

Rengeteg csodálatos konyhai tárolási trendet láttunk már, amelyek esztétikailag elképesztően jól néznek ki, de egyszerűen tudjuk, hogy hosszú távon sosem működnének egy forgalmas, sokat használt otthonban. Konyhatervezők mesélnek a feltörekvő trendekről, és arról, hogy melyeket kell elkerülnünk, ha azt szeretnénk, hogy a konyhánk funkcionális tér legyen.

Zsúfolásig tele tárolóhelyekkel a konyha

Sosem lehet elég sok tároló a konyhában, igaz? Nos, ez nem teljesen igaz. Természetesen elegendő tárolóhelyet szeretnénk, hogy a konyhánkban mindig rend legyen. Ez nem jelenti azt, hogy minden centimétert tele kell töltenünk különböző tárolókkal.

„Az egyik legnagyobb hiba, amit a konyhai tárolás terén tapasztalunk, hogy az emberek azt gondolják, mindenáron maximalizálniuk kell a tárolásra alkalmas helyeket” – mondja Magnus Nilsson, a Blakes vezető tervezője.

Al Bruce, az Olive & Barr alapítója is egyetért ezzel. „Valójában azt kell mérlegelni, hogy hány szekrényre van valóban szükségünk. Nézzük meg, hogy milyen tárgyakat használunk rendszeresen, és adjunk a konyhájának egy kisebb méregtelenítést azzal, hogy kitakarítjuk a szekrény hátuljában porosodó tárgyakat. Ha a szekrényeket a legszükségesebbekre korlátozzuk, az segít csökkenteni a költségeket, miközben olyan stílust ad, amely nyitottnak és szellősnek hat.”

Túl bonyolult tárolórendszerek

Mindannyian láttunk már pompásan berendezett konyhákat, minden elképzelhető tárolási megoldással, felcímkézve és esztétikusabb üvegekbe és palackokba pakolva. Irigylésre méltó megjelenés, de ez valójában egy olyan konyhai tárolási trend, amelyet a tervezők szerint valójában kerülnünk kellene. Nem kell túlbonyolítani az olyan dolgokat, amelyek valójában egyszerűen és hatékonyan működnek.

„Elsőre zseniális ötletnek tűnik – egy szekrényrendező rendszer, amely forradalmasítani ígéri a konyhai tárolást. Ez a valóságban hamar a kosarak, elválasztók és tálcák őrjítő labirintusává válhat – mondja Al Bruce. – Ne hagyjuk magunk elcsábítani ezekre a bonyolult tárolási megoldásokra, hacsak nincs elég időnk, türelmünk és aprólékos figyelmünk a részletekre, amely a fenntartáshoz szükséges. Ehelyett válasszunk egyszerű, de funkcionális polcokat és fiókszervezőket, amelyek lehetővé teszik a könnyű hozzáférést az edényekhez, serpenyőkhöz és eszközökhöz.”

Szekrények a mennyezetig

Csábító, ha figyelembe vesszük a konyhaszekrények feletti teret, és arra gondolunk, hogy miért ne lehetne a szekrényeket a mennyezetig felhúzni? Ez egy olyan trend, amely igazán elegánsan néz ki, és praktikus választásnak tűnik, de gondoljunk bele, hogy valójában mennyire fogjuk kihasználni a mennyezetig érő tárolóhelyeket. Valóban hasznos lesz, vagy a sütőedények és a karácsonyi edények lerakóhelye lesz?

„A magasan elhelyezett tárolóhelyeket jobb elkerülni, mivel szinte soha nem használjuk, és gyakran csak felhalmozódnak bennük a soha nem használt kacatok. Ha mégis magasan kell tárolni a tárgyakat, akkor javasoljuk, hogy építsünk be egy állandó módot a magasan lévő tárolóhoz való hozzáférésre, egy függősínre szerelt létra jól működik, és a tér dekoratív elemévé válhat” – mondja Magnus.

Mennyezetig érő, fehér konyhai szekrények.

Csábítóak a magas szekrények, de sokszor nem válnak javunkra

Ha kis konyhánk van, ez azonban kiváló megoldás lehet. A megfelelő színt és dizájnt választva, a teret is magasztosabbá tehetjük. Ha mégis be akarunk építeni extra tárolóhelyet, maradjunk a világosabb színű szekrényeknél, hogy ne érezzük szűkösnek és klausztrofóbiásnak a helyiséget.

Éléskamra bepréselése

A kamrákat egykor az álomkonyháknak tartották fenn – olyanoknak, ahol a helybőség nem volt kérdéses. Azonban olyan tárolási trenddé váltak, hogy manapság már ritkán látunk konyhát éléskamra nélkül. A konyhatervezők azonban óva intenek attól, hogy kamrát zsúfoljunk a konyhába, amikor valójában nincs hely, vagy ha az a hely valójában jobban kihasználható.

„Bár szeretjük a nagy kamraszekrényeket, amelyek elrejthetnek mindent, így a konyhapultok tiszták és rendezettek maradnak. Azonban túl sok helyet foglalnak – mondja Magnus. – Ha mindenáron be akarjuk kényszeríteni a konyhába ezeket a nagy, gyakran kétajtós szekrényeket, az nem vezethet optimális eredményekhez. A kihúzható fiókok talán nem annyira áhított kiegészítők, de kiváló helykihasználást jelentenek. Sokkal szűkebb, keskenyebb helyekre is beilleszthetők, és mivel teljesen kihúzhatók, az egész szekrény hozzáférhetővé válik, úgy, ahogyan egy polc nem.”

Túl sok üveges szekrény

Fehér, üvegajtós szekrény.

Üvegajtós szekrényekkel túl sokat mutatunk meg

Ez egy másik konyhai tárolási trend, amely az esztétikáról szól. A szakértők megközelítése, hogy keverjük a funkciókat. Legyen több zárt tárolóhelyünk, és talán csak egy nagyobb üveges szekrény, ahol a legjobb poharakat és edényeket mutathatjuk be. Így jut hangsúly a dekoratív szekrényeknek is, de nem kell mindennap a pohárgyűjteményt bámulnunk.

„Kerüljük, hogy csak nyitott vagy üvegszekrényes polcos szekrények legyenek – mondja William. – Vannak dolgok, amelyeket egyszerűen nem akarunk, vagy nem kell állandóan nézegetnünk. Ha zárt szekrények mögött el tudjuk rejteni az edényeket, lábasokat, serpenyőket, az nagyszerű módja annak, hogy minden lényeges dolog kéznél legyen, de még legyen megfelelő hely tárolásukra.”

(Forrás: Homes and Gardens, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top