nlc.hu
Otthon

A legtrendibb konyhák 2023-ban

6 konyhai trend, ami divatosnak tűnik, de a belsőépítész szerint már nem az

Milyen konyhabútortrendek mennek ki a divatból? TK Wismer belsőépítész szerint ezeknek a konyhai bútoroknak, kiegészítőknek inthetünk búcsút idén.

Ma már nem azt a világot éljük, amit a szocializmusban: a konyhabútorokat akkor még a (panel)lakáshoz adták, és évtizedekig kirobbanthatatlanok voltak a helyükről. A berendezésükben a célszerűség és nem az esztétika érvényesült. A padló hidegburkolatból állt, a tűzhely és a mosogató környékét általában zöld, kék, sárga színű egyencsempék borították, a viaszosvászon terítővel borított asztal felett házi áldás lógott. Persze minden konyhában volt kamra, még ha icike-picike is. Ami a konyhaszekrénydivatot illeti, a díszes üvegezésű, nehéz kredenceket a beépített, előre legyártott, gyakran fa és fröccsöntött műanyag kombinációjával készült konyhaszekrények váltották fel.

A trendek ezzel szemben ma már villámgyorsan változnak – nemcsak a ruhaiparban, de a konyhabútorok és kiegészítők terén is. TK Wismer belsőépítész szerint ezeknek a konyhai bútoroknak, kiegészítőknek inthetünk búcsút.

Viszlát, világos fák

A fa soha nem megy ki a divatból, mondja Wismer, és megjegyzi, hogy ez egy nagyszerű, fenntartható természetes anyag, de talán a nagyon népszerű fehér tölgyet egyre nehezebb megtalálni, beszerezni, és ennek megfelelően az ára is emelkedik. Persze kaphatóak fehér tölgy tapéták is, ha nem tudunk lemondani erről a trendről, de a belsőépítész szerint a közepes tónusú fák egyre inkább divatosabbá válnak a világosabb fákkal szemben.

Fehér szekrények

 „Minden gyönyörű konyha, amit látunk, általában fehér” – mondja Wismer. És bár ez egy kiváló szín a konyhában, azt mondja, a sok fehér fal és mennyezet mellett az emberek egyre inkább látják, hogy egy kicsit több mélységre van szükségük. Egy krémes szín, vagy egy khaki feldobhatja a rengeteg fehéret.

kék konyhabútor

Jöhet a kék konyhabútor (Fotó: Unsplash)

Unalmas semleges színek

A semleges színek nyilvánvaló okokból népszerűek. De nem kell korlátoznunk a konyhánkat a bézsre és a szürkére mint az egyetlen lehetőségre, mondja Wismer. „A kék és a zöld világosabb árnyalatai azért is egyre népszerűbbek, mert természeti színek. Egyre több szekrényt gyártanak már ezekben a színekben” – mondja a szakértő.

Nagyon dekoratív szekrények

A bonyolult, túlságosan megmunkált elemek egyszerűen elavultak, mondja Wismer. Még az örökzöld kedvenc, a shaker stílus is egyszerűsödik, pedig annak alapját eleve a puritánság képezi. A shaker lényege a praktikus tárolás, ennek értelmében a tömör fa bútorok egyszerű szerkezetűek, minimális díszítéssel rendelkeznek, és a funkció győzedelmeskedik a forma felett.

Konyhai kiegészítők sárgaréz és matt fekete színben

Manapság sokan abba az irányba mozdulnak el, hogy egyáltalán nem minden gomb, kallantyú, konyhai dizájnelem egyforma a konyhában. Bár a sárgaréz még mindig népszerű a matt feketével együtt, egyre inkább a titán válik trendivé és az indusztriális megoldások.

retro konyhabútor előtt egy nő

Konyhabútor a 70-es években. A zöld szín újra divatba jöhet (Fotó: Fortepan/FŐFOTÓ)

A meglévő szekrények kiaknázatlansága

Wismer szerint az egész régi konyha megsemmisítése a felújítás érdekében túlzott pazarláshoz vezet, mind a gyakran hulladéklerakókba kerülő anyagokat, mind pedig a pénzt illetően. A Ne ess baltával a nagymama kagylófoteljának!  című cikkünkben korábban összeszedtük, hogy mi a legjobb, amit tehetünk, ha bútorcseréről van szó. Az egyik megoldás, ha külön Bútorpontokra visszük, a másik az újragondolás. „Néha könnyebb egyszerűen kicserélni egy szekrény elejét, mint kiselejtezni az egész szekrényt” – mondja. A tárolókat tehát simán megtarthatjuk, de egyedi szekrényfelületekkel átalakíthatjuk és személyre szabhatjuk a teret.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top