Otthon

Októberben indul a lakáslottó

Október elején elindulhat az első hazai lakáslottó, amit hivatalosan nemzeti otthonteremtési közösségnek (nok) hívnak. A havi befizetések harminc százalékát az állam állja.

Október 11-éig kell elindulnia a lakáslottónak, amelyben a tagok havonta megnyerhetik egy lakás árát. A konstrukció lényege, hogy a nemzeti otthonteremtési közösség (nok) tagjai havonta befizetnek egy jelentős összeget a közös számlára, az így összegyűlt milliókat pedig megkapja egy sorsoláson kiválasztott noktag, és megveheti belőle a kiválasztott ingatlant. Következő hónapban a befizetéseket egy másik tag nyeri meg, így a konstrukció végére minden befizető nyer majd egy lakásra való pénzt.

Októberben indul a lakáslottó

Csak a példa kedvéért, ha 24 millió forintos ingatlannal számolunk, akkor a nok létszáma 120 fő, havi befizetéseik pedig elérik a 200 ezer forintot. Ebben a képzeletbeli közösségben havonta hazavisz valaki 24 millió forintot, és 120 hónap alatt mindenki lakáshoz jut.

A lakáslottó főbb szabályai:

  • A nemzeti otthonteremtési közösségekben a tagok szép sorban kamatmentes, megelőlegezett tagi kölcsönnel új lakáshoz jutnak.
  • Egy nok alaptőkéje minimum 100 millió forint.
  • A nok olyan megtakarítási forma, ahol 120 vagy 180 fős közösségek 120 vagy 180 hónapig együtt spórolnak a lakáscéljaikra, a futamidő végére mindenkinek lakáshoz kell jutnia.
  • A szerződéses érték valahol 10 és 40 millió forint között lehet, ez a tag előzetes döntése, amelyhez igazodik a havi alaprészlet és az állami támogatás.
  • Az állami támogatás mértéke az alaprészlet-befizetés 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer, azaz évi 300 ezer forint, összességében így akár 3-4,5 millió forint is lehet.
  • Pontosan meghatározott rendszerben kiválasztás, illetve sorsolás dönt arról, hogy melyik tag mikor juthat lakáshoz.
  • A megtakarításokat nem védi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) betétesvédelmi szisztémája.

A lakáslottó előnye, hogy kedvezményes bekerülési értéken juthatnak lakáshoz a tagok, a kölcsön kamatmentes, és jó befektetési lehetőség. A nok azoknak jó lehetőség igazán, akiket nem sürget az idő a lakáshoz jutásban, mert elképzelhető, hogy csak a 10 éves periódus végén sorsolják ki őket. 

Hordozhat némi veszélyt magában az, hogy a nok pénzét nem pénzügyi intézmény kezeli, így nem tartozik a jelenlegi keretrendszer (fogyasztóvédelem, a panaszkezelés, betétbiztosítás) alá, hanem egyedi szabályozás vonatkozik majd a közösségekre, amelyeket most készítenek elő. 

Nemzeti otthonteremtési közösséget jelenleg egyetlenegy cég, a Central NOK Zrt. indíthat, amelynek október 11-ig fel kell állítania az első közösséget, különben elveszti a Magyar Nemzeti Banktól kapott szervezői engedélyét.

Index 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top